Вучич: Белград ще каже „не“ на членство в ЕС без отстъпки за Косово

Вучич: Белград ще каже „не“ на членство в ЕС без отстъпки за Косово

 

Сръбският президент Александър Вучич обяви след среща с руския външен министър Сергей Лавров, че ще кажат „не“ на членството на страната си в ЕС, ако Белград не получи отстъпки срещу това да признае Косово и да спре усилията за присъединяване на страната към ООН. Русия е сред постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, които не признават Косово.

Коментирайки ситуацията след срещата, той бе категоричен, че без съгласието на Москва бъдещите отношения с Косово не могат да бъдат възможни.

Това става три дни преди парламентарните избори в Сърбия в неделя и по-малко от десет преди посещението на Вучич и косовския му колега Хашим Тачи в Белия дом, където бяха поканени за преговори за „сделка“ от президента Доналд Тръмп.

Столиците на Сърбия и Косово – Белград и Прищина, са център на дипломатическа активност. В Прищина бе и европейският представител за косовския спор Мирослав Лайчак.

След разговорите си с Лавров обаче Вучич даде и сигнал, че по принцип Сърбия би могла да признае Косово при определени условия, извън членство в ЕС, което според него не е достатъчно в замяна на тази стъпка:

В отговор на евентуално предложение към Сърбия да признае Косово и да допусне Косово да влезе в ООН, и ако не получим нищо в замяна освен членство в ЕС, отговорът ни би бил „не“, заяви Вучич.

ЕС даде да се разбере, че без нормализация с Косово Сърбия не може да получи членството, което се опитва да постигне от 8 години като формален кандидат. От друга страна, думата „нормализация“ бе единствената използвана активно от сръбски политици в последните няколко години, откакто се обсъжда спорна сделка с размяна на територии – Вучич и Тачи я подкрепяха, както и САЩ, но за нея в Европа нямаше консенсус.

Лавров заяви, че Кремъл би приел единствено решения на косовския въпрос, които са приемливи за Белград и одобрени от Съвета за сигурност (където Русия има право на вето). Той обаче даде да се разбере, че форсирането на т.нар. нормализация чрез „изкуствени срокове“ би било „контрапродуктивно“.

Три дни преди визитата в Белия дом Вучич ще е на Червения площад в Москва за отложения Парад на победата. Не е известно дали във Вашингтон ще се обсъжда сделката, включваща размяна на територии с Косово, но допреди два дни президентът настояваше, че признаването на Косово няма да е на масата за преговори.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio