Едва от 2 до 14% от населението имат изграден имунитет срещу CVOVID – 19

Едва от 2 до 14% от населението имат изграден имунитет срещу CVOVID – 19

Имунитет срещу CVOVID – 19 са изградили между 2% и 14% от населението, което означава, че 85-90% са уязвими за вируса. Това предупреждава директорът на Европейския център за контрол на болестите (ECDC) д-р Андреа Амон в интервю за „Гардиън“. По тази причина втората вълна на коронавируса в Европа е неизбежна, въпросът е само кога и колко ще е голяма.

По-рано този месец Амон обяви, че Европа е преминала пика на инфекциите на 2 май, а в края на януари институцията ѝ е предупредила националните правителства да подготвят системите си за здравеопазване.

Амон настоява, че евентуална втора бедствена вълна не е неизбежна, но хората трябва да спазват дистанция. Вярно е, че търпението на обществото се изчерпва, но въпросът е дали първоначално наложените мерки не са дошли твърде късно, сочи тя, и казва, че едва случващото се в Италия е убедило хората, че такива строги ограничения са необходими.

„Не знам дали ще остане завинаги, но не вярвам вирусът да изчезне бързо. Изглежда, че добре се е приспособил към хората“, казва тя.

„Напълно здрави хора също се разболяват тежко и умират. Като знаем какво се случи в Европа при заразени само 10% от населението, не искаме да си представяме какво ще стане, ако другите 90% се разболеят“, предупреждава Амон.

Категории Акцент, Общество, Планета, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio