Борисов обърна палачинка и обяви по-ниски данъци в сектор „Туризъм“

Борисов обърна палачинка и обяви по-ниски данъци в сектор „Туризъм“

Многократно потвърждаваният ангажимент на управлението, че в рамките на мандата му данъчната политика на България няма да бъде променяна е на път да претърпи „развитие“.

От 1 януари 2021 г. ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9%. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Според Борисов решението било политически риск, но било е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, коментира министър-председателят Борисов.

На срещата е договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата е посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Дискутирано е също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Категории Акцент, Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio