Тръмп: Наградите Пулицър са дадени за лъжи

Тръмп: Наградите Пулицър са дадени за лъжи

 

Доналд Тръмп  каза, че трябва да бъдат иззети наградите Пулицър от американските медии, които са ги получили заради публикации за сговор на неговия щаб с Русия, които публикации са се оказали лъжливи. Това заяви президентът на САЩ пред журналисти в Белия дом

„И всички тези писатели, така наречените журналисти, които всъщност не са никакви журналисти, а мошеници, всички тези журналисти, които са получили Пулицъровите награди, трябва да бъдат накарани да върнат тези Пулицърови награди. Защото те всички излъгаха. Защото ако вие днес видите новите документи, които бяха обнародвани, в тях ясно се вижда, че не е имало абсолютно никакъв сговор с Русия”, изтъкна президентът.

„Всички тези Пулицърови награди трябва да бъдат върнати. Защото те са дадени несправедливо. Всичко това бяха лъжливи новини”, добави Тръмп.

„Организационният комитет на Пулицъровите награди, или който и да дава тези награди, ще бъде опозорен докато не ги приберат обратно. Защото Пулицъровите награди са дадени за нещо, което накрая се е оказало лъжлива новина. Пулицъровите премии трябва да се дават на онзи, които е написал всичко вярно. И аз мога да ви дам дълъг списък на такива (журналисти)”, подчерта държавният глава.

Вестник „Ню Йорк таймс“, който е най-големият критик на Доналд Тръмп, е големият победител на тазгодишното издание на американските журналистическите награди „Пулицър“, предаде Франс прес. Всекидневникът получи общо три приза, включително за поредици статии за кризата с такситата в Ню Йорк и за руския президент Владимир Путин.

Крайната дата за подаване на кандидатури бе 25 януари, затова няма отличаване на статии за новия коронавирус.

Миналата година наградите „Пулицър“ преминаха под знака на отразяването на президента Доналд Тръмп, а през 2018 г. – на движението против сексуалните посегателства срещу жени #MeToo.

Третият приз на „Ню Йорк таймс“ е в категорията „Коментар“ и е даден на журналистката Никол Хана-Джоунс за есе в рамките на проекта „1619“ на списание „Ню Йорк таймс“, което е притурка към неделното издание на вестника. Проектът бе посветен на 400-годишнината от пристигането на първите роби на територията на бъдещите Съединени щати и приноса на афроамериканците за изграждането на страната.

По две награди „Пулицър“ получиха информационният сайт с идеална цел Про Публика (ProPublica) и списание „Ню Йоркър“.

Отличията са учредени през 1917 г. от американския журналист и издател от унгарски произход Джоузеф Пулицър. Наградите „Пулицър“ се присъждат на журналисти от американски издания. Миналата година паричната стойност на премиите бе увеличена от 10 000 на 15 000 долара.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio