България е единствената страна в ЕС с видимо увеличение на случаите на COVID – 19

България е единствената страна в ЕС с видимо увеличение на случаите на COVID – 19

България е единствената срана в Европейския съюз, която продължава да отчита видимо увеличаване на случаите на зараза с коронавирус.

Общо пет са държавите,  вкоито пикът още не е премнал. Останалите са Румъния, Полша, Швеция и Великобритания, но при тях по-скоро има стабилизиране на броя на новите случаи през последните две седмици.

Това заяви днес пред комисия в Европейския парламент Андреа Амон, директор на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC), цитиран от „Дневник“. Организацията следи всичките 27 държави от ЕС плюс Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Във видеоконферентната връзка след уточнението за петте страни Амон заяви, че „към събота, изглежда, първоначалната вълна от разпространяване в Европа е преминала пика си“ и че в 22 страни има „значително намаляване“ на случаите.

Според нея данните към 23 април показват, че в сравнение с две седмици по-рано мерките за социално изолиране и призивите хората да останат по домовете си са намалили с 45% предаването и случаите на COVID-19. Но Амон предупреди, че честотата им все още е висока и „не бива да сваляме гарда“.

 

„Това е маратон, а не спринт. Той няма да приключи скоро и трябва да сме подготвени за това психически“, каза още директорът, цитирана от италианската агенция АНСА. Един от най-належащите въпроси, допълни тя, е да се изясни със сигурност дали наличието на антитела у вече заразени автоматично означава, че те са изградили имунитет срещу коронавирса.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio