Мерките срещу коронавируса влизат в закон, остават и след извънредното положение

Мерките срещу коронавируса влизат в закон, остават и след извънредното положение

 

Управляващите от ГЕРБ работят по нов закон, който да включва само мерките срещу коронавируса. Това обясни днес премиерът Бойко Борисов, след като приключи изслушването му в парламента, където въпросът изобщо не беше повдигнат, съобщава „Лекс“.

Борисов каза, че иска още утре да отпадне извънредното положение, което е до 13 май, но идеята е да се запазят мерките срещу вируса, които се въвеждат със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. Затова юристите в ГЕРБ обмисляли варианти как заповедите да влязат в отделен закон. Това включва задължителното носене на маски, движението между градовете с изградените КПП-та, графиците на работа в хипермаркетите и др.

„Работим по закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, без да има извънредно положение. Много от мерките са в този закон и ще е добре, ако можем да приемем закон, който да включва само мерките. Те и сега са най-меките мерки в ЕС. Идеята е да бъдат легитимни и без извънредно положение. Върху това работим“, посочи Борисов.

Управляващите имат два варианта за законови промени, според „24 часа“. Първият предвижда промяна в Закона за защита при бедствия и конкретно в текстовете, които регламентират преодоляването на щетите от бедствия и аварии, тъй като там и сега има текстове за кризисни ситуации, свързани със заплаха за здравето на населението.

Вторият вариант е за промени в Закона за здравето, като в преходните и заключителните му разпоредби да бъдат записани промени в още поне 7 закона. Така всяка от заповедите на министъра на здравеопазването ще стане законов регламент, но с определен срок на действие. А при нужда сроковете в законите можело да бъдат удължени или съкратени.

Вторият вариант ще даде възможност да бъдат вкарани и всички икономически и социални мерки, които сега са разписани в закона за извънредното положение, но ще отпаднат след отмяната му.

Очаква се окончателните текстове за отмяна на извънредното положение да са готови в средата на следващата седмица.

С вкарването на заповедите в закон е възможно да се реши и друг съществен проблем, който постави вчера  професорът по административно право и процес Иван Тодоров в статия за „Лекс“. Немалка част от заповедите на здравния министър са нормативни административни актове, но не са публикувани в Държавен вестник и на практика не са влезли в сила. Ако станат част от закон, бил той за здравето или за бедствията, ще се реши въпросът с легитимността им. Тепърва ще стане ясно и дали на разпоредбите ще бъде придадена обратна сила, за да се „санира“ предходният период на действието им.

Зам.-председателят на парламента от ДПС Нигяр Джафер попита днес премиера готова ли е България да започне наистина масово тестване за коронавирус. Джафер, която е и лекар, подчерта, че овладяването на кризата няма да се случи с еднократен акт, а стройна система от тестване може да насочи към най-необходимите противоепидемични мерки.

„Аксиома е, че повече тестване означава повече диагностициране. Аксиома е, че парите, вложени в тестове, колкото и много да са те, ще са многократно по-малко, отколкото ще бъдат пораженията върху икономиката и доходите на хората“, каза Джафер и добави, че по данните на Световната здравна организация за Европа, в момента България е на последно място по брой тествани на 1 млн. население и на предпоследно място по абсолютен брой извършени тестове.

За пример тя посочи, че в Германия тествани са 25 000 души на 1 млн. население, в Австрия – 22 000, в Унгария – 5 000, Турция – 9000, Гърция – 5500, както и Румъния, а България е на дъното на класацията с 3600 тествани на 1 млн. население.

„Готова ли е държавата да обезпечи финансово тестването на българите“, попита Джафер.

Премиерът Борисов отговори, че в момента страната ни разполага с 60 000 PCR-теста, а за последната седмица са направени 6445 теста. Той даде статистика и по дни, от която стана ясно, че след Великден лабораториите са започнали да отчитат около и над 1000 теста на ден, с изключение на почивните дни.

„Гърция са ги тествали повече, но починалите са над 200. Нашият щаб много целево подбира групите. Турция си произвежда тестове, но нашите доктори не им вярват. Можем да вкараме колкото искаме. Още преди месец и половина сме поръчали през Европейската комисия един милион теста, които да си платим“, каза Борисов, но подчерта, че тези бройки така и не идват.

 

Категории Акцент, Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio