Убиецът на Милен Цветков поискал да го пуснат, за да продължи образованието си

Убиецът на Милен Цветков поискал да го пуснат, за да продължи образованието си

Според адвоката му още не било ясно кой точно е карал автомобила

22-годишният Кристиан Николов е коментирал мярката си за неотклонение, че иска да го пуснат на свобода, за да може да продължи образованието си в чужбина. Той бе обвинен за тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков. Делото се гледа онлайн, като в залата присъстваха само съдът, прокурор и защитата. Николов слуша мотивите на страните по скайп връзка от следствения арест.

Софийският градски съд реши снощи да остане в ареста.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че Николов е предизвикал катастрофата. До него се стига на база доказателствата – собствеността на автомобила и показанията на очевидците.

Съдебният състав се позова на показанията на няколко свидетели. Един от тях – Денислав Бодичев, е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му след удара се е активирал и еърбек. Видеотехническата експертиза все още е непълна, посочи съдът и записа, че тя ще е от особено значение за механизма на удара. Бодичев казал, че според него джипът се е движел с около 100 км в час, а след удара колата на Цветков се отместила с 15 метра напред, когато се и завъртяла.

 

Майката на на Кристиан – Десислава Николова, заявила, че е напуснала София на 15 април и се е върнала на 19 април вечерта, защото й казали, че синът й е задържан. Други свидетели пък разказват, че още на място полицията е установила кой е карал колата и кой се е возил в нея.

След преглед е установено, че Николов е използвал коктейл от четири вещества – амфетамин, тетрахидроканабинол (канабис), кокаин и лексотан. И всичко това, според лекарите, е станало 24 часа преди прегледа, като в този период влиза и катастрофата. Съдът смята, че Николов е съзнавал риска, който поема след приема на четирите вида упойващи вещества. Но няма данни той да има психични проблеми.

„Когато деецът не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл“, записа в мотивите си съдия Мина Мумджиева. Употребата на упойващи вещества има особено значение за Николов. Изводът за това е тяхната разнородност и именно това прави специфичността на случая, посочи още съдът и допълни, че няма гаранции, че той ще се въздържа от употреба на подобни вещества извън ареста. Освен това има опасност младежът да се укрие и заради това, че учи в чужбина.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio