От ГЕРБ предлагат пияни и дрогирани шофьори да ходят в „психиатричен затвор“

От ГЕРБ предлагат пияни и дрогирани шофьори да ходят в „психиатричен затвор“

Пияните или дрогирани шофьори, които бъдат ефективно осъдени за престъпление на пътя, да изтърпяват първата година от наказанието в „психиатричен затвор“. Такава промяна в Наказателния кодекс (НК) ще предложат депутатите от ГЕРБ, пише сайтът Lex.bg като цитира изказване на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Предстоящите промени в НК са били обсъдени вчера от управляващите и идеята им е да има увеличение на наказанията за престъпления на пътя, но акцентът да пада върху употребилите алкохол шофьори, както и тези, които карат под влияние на наркотици. Текстовете ще бъдат внесени още днес, увери Кирилов.

„Готови сме да предложим на дебат и една нова, специфична мярка, която касае изтърпяване на наказанието. Затворът в този случай да бъде „психиатричен затвор“. Тоест, първата година от изтърпяване на наказанието да бъде в режим на много интензивно психиатрично лечение, защото това са случаи, в които имаме тежки зависимости и очевидно се касае за болестни разстройства“, обясни новата мярка правосъдният министър. По думите му, в такива случаи осъдените ще бъдат лекувани в затвора.

Тъй като депутатите постоянно увеличават наказанията за престъпления по пътя в последните години, Кирилов обясни, че предстоящите промени са обсъдени и с правни изследователи. Те препоръчали вместо да се стигат максимумите на наказателната отговорност, депутатите да опитат да стигнат максимумите на административно-наказателната отговорност.

Така се стигнало и до ново предложение за наказание при шофиране с алкохол над 1,2 промила или наркотици. В такива случаи сега законът предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила до една година, а от ГЕРБ предлагат срокът да се увеличи до 5 години.

„През това време не могат да се извършват никакви разпоредителни сделки с това моторно превозно средство и то остава извън оборота и извън пътя“, обясни Кирилов.

Правосъдният министър призна обаче, че по препоръка и на премиера Бойко Борисов, ще бъде предложено допълнително увеличение на наказанията.

„И без това са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение на бих казал на абсолютния максимум“, каза Кирилов. Той уточни, че едно от предложенията е, когато обвинението е за престъпление на пътя по непредпазливост, но шофьорът е бил пиян или дрогиран, наказанието в особено тежките случаи да стане от 3 до 12 години затвор, вместо от 2 до 10 години, както е в момента.

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio