Данаил Кирилов поиска да вземат Съдебната палата от Лозан Панов

Данаил Кирилов поиска да вземат Съдебната палата от Лозан Панов

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска на днешния пленум на ВСС стопанисването на Съдебната палата да се даде на друг пълномощник на ВСС. Това стана, след като от три дни известни с близостта си до определени кръгове медии атакуват председателя на ВКС Лозан Панов, стопанин на палатата. Поредната атака е във връзка със заснет в Съдебната палата клип с танцьорки и оръжия, призоваващ към легализация на „билката“.

Кирилов веднага великодушно подметна, че не би искал на този етап да прави предложение за дисциплинарна отговорност за накърняване престижа на съдебната власт… „Но за мен няма съмнение, че престижът е уронен, засегнат чрез тези действия.“ Той допълни, че ВСС е изправен пред неочаквано предизвикателство, което засяга много сериозно правния ред.

В синхрон с него малко преди това на днешните дебати в пленума се включи главният съдебен инспектор Теодора Точкова, която съобщи, че ИВСС вече се е самосезирал именно за уронване престижа на съдебната власт. Макар че проверката едва започва, Точкова продължи с  желание „да изрази принципно лично становище“:

„Според мен е недопустимо Съдебната палата, която е символът на правораздаването, която е храмът на Темида, да се използва за реклама на употребата на наркотици и на използването на оръжия. Също така смятам, че тя не може да бъде и декор на пошла чалга музика и на еротични танци.“

Веднага я подкрепи представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който си пожела проверката да завърши възможно най-бързо.

Рано сутринта именно по предложение на Магдалинчев ВСС вкара като извънредна точка в дневния ред въпроса с рап-чалга клипа. Георги Чолаков, председател на ВАС, също се включи, като каза, че е ужасен от това, което е видял и чул.

Засега становището на Лозан Панов е, че е разпоредил проверка вътре във ВКС и настояваше дебатите да се състоят, след като станат ясни резултатите от нея. От самия договор с продуцентите обаче, предоставен от Кирилов днес, става ясно, че под него седят подписите на Маргарита Пазвантова, главен секретар на ВКС, и Мария Михайлова, която по това време е била главен счетоводител (от наемателите е подписал Пламен Митев от „Ню Ърбън продукшънс“ ЕООД).

Не е ясна заповедта, с която през 2017 година Лозан Панов е преупълномощил Пазвантова да подписва под негово име. Затова днес във ВСС се надигна олелия, че той няма право да упълномощава други лица.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio