Столетниците, които пребориха коронавируса

Столетниците, които пребориха коронавируса

Заразата с коронавируса, известна като COVID-19, е най-опасна за хората в напреднала възраст. Все повече данни има, че поне 50% от смъртните случаи в Западна Европа са от домове за стари хора. Но има и случаи на столетници, справили се със заразата.

Жителката на Истанбул Хавахан Карадениз стана един от най-възрастните хора в света, преборили заразата с коронавируса. Карадениз, която е на 107 г., била приета в Истанбулската научно-изследователска клиника на 7 април със силна кашлица и висока температура. Тестът ѝ за коронавирус се оказал положителен. Според Анадолската агенция тя успяла да се възстанови за една седмица. Турските лекари твърдят, че тя успяла да превъзмогне болестта в такъв кратък срок заради силния си имунитет и в момента е под домашна карантина.

Откривателят на ХИВ: COVID-19 е грешка от проект за ваксина срещу СПИН

На 9 април нидерландският сайт NU.nl  съобщи, че 107-годишната Корнелия Рас от малко селце в южната част на Нидерландия е най-възрастният човек в света, излекуван от коронавируса. Към момента на изписването й от болницата (6 април) тя е имала навършени 107 г.О

От COVID-19 наскоро беше излекувана и 106-годишната британка Кони Титчън, както и 105-годишната испанка Евариста Рубио. За оздравяване на столетници е съобщавала и Италия. Прави впечатление, че почти всички оздравели столетници са жени, припомня БТА.

Категории Акцент-2Етикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio