Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора

Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора

„Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора“. Така коментира пандемията от COVID-19 началникът на клиниката по детски болести в Инфекциозната болница в София и член на разформирования вече Медицински съвет за борба с коронавируса Атанас Мангъров.

Преди седмици Мангъров влезе в задочен конфликт с премиера Бойко Борисов по отношение на вземаните мерки от държавата. Тогава в гневно изявление пред медиите Борисов призова Мангъров, който опонира на строгата изолация, да излезе и да поеме отговорността за хората, които ще умрат при разхлабване на мерките.

Инфекционистът защитава тезата, че трябва да бъдат ограничавани единствено болните и уязвимите групи, за да може обществото да натрупа общ имунитет, прекарвайки COVID-19. В интервю за БиТиВи днес Мангъров заяви: „Не съм враг на държавата, не искам хора да умират, искам да кажа какво според науката трябва да се направи, за да умират по-малко“.

„Не съм се чувал с премиера, не съм влизал в директен спор с него. В устата ми се слагат думи, които не съм казал, и се опитват да ме вкарат в спор с хора, с които не искам да се карам“, добави Мангъров. На искането на Бойко Борисов да поеме отговорност за хората, които ще умрат при облекчаване на ограничителните мерки, той отговори с въпрос: „А кой поема отговорност за онази група от хора, която всеки януари умира от грип?“. Според него ситуацията с коронавируса не се различава драстично от предишните грипни епидемии от 2008 и 2015 г. и не очаква „нищо катастрофално“.

Според Мангъров при сегашните мерки на властта заразените ще се разболеят и ще заразят останалите около тях, но в малки общности. Когато обаче страната се отвори и „припламне искра“, всичко ще започне отначало и тогава най-застрашени ще са хората, които по принцип са застрашени – възрастните хора, каза той.

По думите му според науката при епидемия се затварят рисковите групи, а „затварянето на цялото общество е новост“.

Категории Акцент, Мнения

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio