Доц. Ангел Кунчев: Около Великден ще е най-тежката ситуация, ще последва спад

Доц. Ангел Кунчев: Около Великден ще е най-тежката ситуация, ще последва спад

 

Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да са съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял“, заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него около Великден ще е най-тежката ситуация, но след това трябва да следва бърз спад.

„Ако вирусът се държи като всички вируси в неговото семейство и активността му се понижава при повишение на температурите, би било чудесно, но няма как да знаем“, допълни Кунчев.

Той заяви, че ако страната получи 1 млн. теста, ще бъдат използвани, но според него това не е най-важното.

„Това няма да промени проблема и поведението ни. Първоначалните тестове не са качествени. В Испания 1/3 дават неверни резултати“, каза Кунчев.

Той припомни, че в следващите дни предстои изплащането на пенсии. Там, където има възможност, е направен график за получаването им по часове, за да няма струпване в пощенските клонове.

По думите на доц. Кунчев 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Усилията на щаба са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение.

Главният здравен инспектор обясни, че това, което можем да направим, е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса.

10-12 пъти е по-голяма смъртността при коронавирус, докато при грипа е 0,2. При този вирус е между 2 и 3%. Това е струпване на страшно много случаи в кратък период от време и натоварването на здравната система е огромно.

По думите на доц. Кунчев никой не може да прогнозира дали ще има втора вълна на епидемията.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio