Парламентът се разпусна „до поискване“

Парламентът се разпусна „до поискване“

 

Народното събрание на практика се разпусна, като прекъсна обичайната си работа по време на извънредното положение и реши да се събира, само когато трябва да гласува актове, свързани с него или когато има искане за това от тези, които по Конституция могат да настояват за свикването му, съобщава Де Факто.

Това решение беше взето днес по предложение лично на председателката на парламента Цвета Караянчева. (Вижте как е формулирано ТУК). След близо три часа дебат за него гласуваха 115 депутати, а 65 бяха против.

По Конституция Народното събрание може да се свика по инициатива на председателя му, по искане на една пета от народните представители, т.е. 48 депутати, по искане на президента и на Министерския съвет.

От ГЕРБ обявиха, че те ще поискат заседание още следващата седмица.

„Не говоря да затворим парламента, а да се явяваме на заседания, когато има актове, които трябва да се гласуват във връзка с извънредното положение, а парламентарният контрол да бъде писмен. Е, няма да се гледаме по телевизията, но мисля, че това на този етап не е проблем“, каза Караянчева.

По думите ѝ депутатите могат да наваксат с работата през ваканциите. Но човешкият живот няма как да го наваксаме“, каза Караянчева и заяви, че демокрацията може да бъде опазена и под карантина.

„Ще намерим начин да се противопоставим на това посегателство над демокрацията и контролът над изпълнителната власт да продължи да се осъществява, а вие ще платите политическата си цена. Този парламент трябва да се свика само веднъж – да гласува оставката на това правителство и да обяви нови избори“, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

Отговори му Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който заяви, че пред болестта и смъртта всички са равни. И съобщи, че сестра му, която също е лекар и е на първа линия в борбата с коронавируса, е заразена.

„Ако ние можем да спасим живот – на вас, на ваш близък, на администрацията, на мен това ми е достатъчно“, каза и председателката на парламента.

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio