Държавата замества Пеевски в разпространението на вестници

Държавата замества Пеевски в разпространението на вестници

Държавата ще финансира разпространението на печатни издания като поеме част от разпространението им за своя сметка. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в началото на днешното заседание на Министерски съвет. Дейността по разпространението на печатните издания от 1 март се поема от „Български пощи“, каза Желязков. По думите му досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си. До момента разпространението на печатни издания се контролираше от веригата Lafka, за която ноторно известен факт е, че се контролира от ДПС депутата Делян Пеевски. В края на миналата семдмица обаче Lafka затвори обектите си. Според неофициална информация причината за това е преустановяването на продажбите на талоните за моментна лотария.

Голяма част от печатните издания в България също са контролирани от Пеевски. Така на практика „Български пощи“ ще поеме почти безплатното разпространение на печатните издания на депутата.

„В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит“, коментира Росен Желязков, цитиран от „Медияпул“,  без да посочи на колко възлиза той. „За около месец този дефицит ще бъде анализиран. Разликата между приходите и разходите ще бъде поета от държавния бюджет по смисъла на Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес“, обясни Желязков.

Категории Акцент, Обектив, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio