Старият Троянски кон на Русия играе на Изток срещу Запада

Старият Троянски кон на Русия играе на Изток срещу Запада

Съвместна публикация на Студия Трансмедия и АНАЛИЗИ БГ

 

Скрит далеч от курортите и тихо разрушени селища по българското Черноморие, се крие това, което местните наричат „Руския комплекс.“

Изграден с 200 милиона евро (217 милиона долара), това е личният проект на бившия кмет на Москва Юрий Лужков за деца и спортисти. Наречен е „Камчия“ на името на реката наблизо, комплексът разполага с хотел, театри, кино и телевизионно студио. Обслужва 35 вида спорт и включва басейн с олимпийски размери. Има също училище с планетариум и почит към руската космическа програма, ознаменувана с гигантско пано на космонавта Юрий Гагарин.

Това, което комплексът не може да направи, е само да стане дом на шпионски щаб, шегува се директорът Николай Недялков по време на посещението си този месец.

За „Камчия“ настъпиха трудни времена, след като западните санкции удариха финансите на Москва. Един човек все пак се грижи за него – руският министър на външните работи Сергей Лавров. Тази загриженост е продиктувана повече от геополитически интереси, отколкото от благосъстояние. Руското влияние продължава да държи България, разкъсвана между лоялност към историческия си съюзник и по-скорошния си статут на член на НАТО и Европейския съюз.

Лавров заяви през декември, че комплекс „Камчия“ е „уникален“, „идеалният модел на меката сила“ и предложи той да бъде под контрола на Кремъл. Правителството в София заяви, че няма официално искане за промяна на статута му, но въпреки това някои българи се опълчиха на идеята, защото комплексът може да се използва за обучение на оперативни лица.

Каквото и да се случи по-нататък, „Камчия“ показва, че България остава критичен аванпост във време на засилено напрежение заради шпионажа, енергийната сигурност и корупцията. Тази историческа роля стана по-несигурна през последните месеци, тъй като руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Ердоган демонстрират мускули в най-нестабилния регион на Европа.

Проблемът за САЩ и Западна Европа е, че България избира да остане най-голямата опора на Русия в орбитата на Путин, защото това обслужва интересите на хората, които управляват страната, казва Илиян Василев, бивш посланик в Русия от 2000 до 2006 г.

„Основните канали за руско влияние са наследство от властови структури от съветски тип и корупцията, която е лепилото, което държи заедно руското и българското общество“, каза Василев, който не е желан в Русия заради позицията си за санкциите срещу Москва, конфликта на Русия с Украйна и анексията на Крим. „България никога не е имала по-голямо геополитическо значение от днес“, смята Василев.

Свързана с кирилицата, близък говорим език и православната религия, България отдавна е русофилска.

Нацията е освободена от османско владичество през 1878 г. в Руско-турската война и това събитие е отбелязвано като национален празник всеки 3 март. Тя беше най-близкият съюзник на Съветския съюз по време на комунизма, наричаха я 16-та република при бившия диктатор Тодор Живков. Известно е изказването на руския посланик в ЕС през 2006, година преди присъединяването на България към блока, че би било полезно Русия да има Троянски кон в съюза.

Всъщност пипалата на Русия са навсякъде. България внася почти целия си газ чрез договор с Газпром, който ще продължи до 2022 г. Около една трета от брутното търсене на енергия в България е от ядрена централа, захранвана с руско гориво, а страната иска да изгради втора АЕЦ с руски реактори, които вече притежава.

Родни Джеферсън и Слав Оков

Bloomberg

 

 На снимката: Борисов, Путин и Ердоган на откриването на връзката с природен газ от Русия към Турция въпреки опозицията на САЩ

 

 

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio