Борисов и Радев се сдобриха на рождения ден на КНСБ

Борисов и Радев се сдобриха на рождения ден на КНСБ

 

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов си стиснаха ръцете. Това стана на тържеството по случай 30-годишнината на КНСБ, на което двамата присъстваха.

Въпреки обтегнатите отношения между Борисов и Радев, които ескалираха през последните седмици, двамата са на две съседни маси на събитието, което се провежда в зала 3 на НДК.

Инициативата за ръкостискането бе на премиера – именно той се приближи към държавния глава. Какво обаче си казаха двамата, не стана ясно.

На тържеството присъстваха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова, вътрешният министър Младен Маринов, министърът на околната среда и водите Емил Димитров и редица депутати и много обществени лица.

Борисов коментира скандала със записите от разговора на президента Румен Радев със шефа на ВВС : „Аз пред медиите се заклех във внуците си, че не съм подслушвал Радев по никакъв начин. Нито съм знаел, и не е подслушван той, а шефът на ВВС“.

Припомняме, че от държавното обвинение разпространиха записи на телефонни разговори на командира на Военно-въздушните сили Цанко Стойков, част от СРС-та от разследване срещу него. Първият разговор е с Румен Радев. Преди това главният прокурор Иван Гешев обяви, че от досъдебно производство прокуратурата се е сдобила с данни за евентуално извършено от държавния глава престъпление. Заради имунитета обаче производството е спряно. Това обаче е породило искането за тълкуване от страна на Конституционния съд на разпоредбата на член 103 от Конституцията, която засяга имунитета на президента и вицепрезидента.

По-късно държавният глава запита знаел ли е премиерът за подслушването.

От своя страна Борисов заяви, че не иска да знае кого подслушват и кого арестуват.

По-рано вчера президентът отново нападна Борисов, посочвайки, че премиерът опитал да скрие скандала със СРС-тата в „зайчарника“. Заради думите му председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му.

Премиерът направи коментар и за изказването на Гешев, който по-рано днес изрази недоволството си, че политиците и бизнесът дават съвети на прокуратурата какво и кого да разследва. „Прокуратурата не е място, където да се решават политическите ни препирни“, каза Борисов.

„Аз не съм давал акъл на главния прокурор, аз съм дал задачи на МВР, МОСВ, на ДАНС. Дал съм указания на моите хора, на които съм началник“, добави той.

Другата тема, която Борисов засегна, е въвеждането на еврото у нас.

„За да стигнем другите държави, трябва да увеличим доходите 3-4 пъти. 58 млрд. лева е износът за 2019 г., рекорден за всички времена. Това значи, че работниците, инженерите и синдикатите са работили толкова добре, че изнасяме повече отколкото внасяме. Безработицата е рекордно ниска, кредитните рейтинги са ни най-високите на Балканите. Няма държава, въвела еврото, която да е по-зле или да е станала по-зле“. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление по повод годишнината на КНСБ.

„Българският народ обаче има притеснения. Притеснението идва, не защото ще се освободят 10 милиарда свободни пари, а от това да не се вдигнат цените“, каза още министър-председателят.

„Имаме ли право ние с моите конституционни партньори да заложим кратки срокове? Искам да кажа на народа, че докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането ни в чакалнята“, заяви още премиерът.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio