Руснаци се застъпили за освобождаването на Васил Божков от ареста в Абу Даби

Руснаци се застъпили за освобождаването на Васил Божков от ареста в Абу Даби

 

Руски граждани са пристигнали в Абу Даби и са посетили избягалия от България бизнесмен Васил Божков, който от две седмици се намира в ареста в в Обединени арабски емирства, съобщават БНТ, като се позовават на източници от разследването.

Оперативната информация сочи, че Васил Божков се е обърнал към тях за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста. До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков.

Васил Божков избяга от България в началото на месец февруари. Специализираната прокуратура повдигна срещу него обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група. В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния – убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до началото на месец февруари.

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев обяви, че Божков е задържан в ОАЕ. Заедно с него е бил и съдружникът му Георги Попов, който също е бил арестуван. Тогава бе съобщено и че е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол и че е издадена европейска заповед за ареста му.

В края на миналата седмица парламентът окончателно прие поправките в Закона за хазарта, с които на практика се ликвидират частните лотарии. Същия ден Апелативният спецсъд окончателно остави в ареста и бившия шеф на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев по обвинение, че е участвал в престъпна група заедно с Божков.

Припомняме, че Васил Божков бе заловен в ОАЕ с още две други лица. Според главния прокурор залавяването му е резултат на добрата работа на българската прокуратура, МВР, българското външно министерство и не на последно място на българските служби за сигурност.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio