Плевнелиев призова обществото да подкрепи действията на Гешев

Плевнелиев призова обществото да подкрепи действията на Гешев

 

„Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение“, коментира Росен Плевнелиев, президент в периода 2012-2017 г.

„За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона“, коментира Плевнелиев пред Нова телевизия.

„Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време. Моето притеснение е доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост“.

Според Плевнелиев заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото. Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

Плевнелиев коментира, че сегашният президент Румен Радев е погазил закона и прокуратурата има пълно право да го разследва.

„Всеки един казус сам за себе си трябва да бъде обяснен, но този е по-скоро махленски, елементарен, битов, показва същността на държавния глава, той казваше, че е моралната алтернатива – ето че не е никаква морална алтернатива, той е погазил закона, за да назначи приближената нему тогава г-ца Генчева за пиар на Военновъздушните сили през 2014. (сегашната му съпруга Десислава Радева)“ коментира Плевнелиев.

„Висшият съдебен съвет има пълното право да се намеси, за да установи случая със СРС-тата. Обществото трябва да знае дали Радев е нарушил закона“, каза Плевнелиев и добави, че главният прокурор Иван Гешев съвсем основателно е поискал да направи разследване.

„Радев морално вече се провали, това е един пропуснат, профукан, провален мандат“, категоричен беше Плевнелиев. „Конституцията е над всички нас, а държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС, е нарушил закона, оттук нататък всичко се обезсмисля.“

Той отбеляза още, че президентът Радев постоянно е бил в конфликт с правителството, в резултат на което е заложил на „една единствена карта – да се прави на алтернатива на корумпираните управляващи“.

За съжаление законността на изтеклите в медиите записи от разговори с президента Румен Радев и начинът по който прокуратурата действа по обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков не бяха обект на коментар.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio