Васил Божков: Няма да се върна в България, страхувам се

Васил Божков: Няма да се върна в България, страхувам се

Гешев: Това е поредният олигарх, който бяга, но ние ще го изправим пред съда

 

„Гешев, като иска да търси престъпници, нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта. Гледайте по-нагоре от комисията, кой е над комисията – министър, кой е над министъра – министър-председателя. Ако има виновници, те са там.“

Това заяви Васил Божков, който се включи по телефона в интервю за bTV. Той заяви, че се страхува за живота си и няма да се върне в България.

На въпрос къде се намира в момента, Божков отговори: „В момента не съм в България, мисля, че това не е най-важният въпрос. Живеем във времето на Гьобелс. Прокуратурата прави пропаганда.“ По думите му той бил в друга балканска държава, според непотвърдена информация той се намира в Турция.

„Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните заявления на главния прокурор… Като се стигне до съд, ще се изправя и пред българския съд. Домът ми е претърсен, жена ми е арестувана“, информира Васил Божков. Той допълни, че не знае къде се намира в момента съпругата му и дали е в ареста.

„Заминах по работа, без да се укривам, но не мисля, че трябва да се връщам“, обясни Божков и допълни, че не е в Сърбия, но е на Балканите. „Какво целяха с това да разровят в 13 офиса и да арестуват хора, които нямат нищо общо с това? Какви доказателства могат да намерят, мислите ли, че в офисите има документи за всички тези обвинения?“, попита Божков.

„Законът е такъв, ние не сме нарушили нищо, ние сме дали по 100 лв. на всеки пенсионер. Ако държавата беше определила друг данък, можеше да ги няма и тези 500 млн. в държавата. Нека да не бъркаме Търговския закон с наказателното право. Може би Гешев е силен в наказателното право“, каза още Васил Божков.

Той допълни, че е платил всичките си данъци до стотинка и ако компанията му има задължения, това са търговски задължения и може да бъдат платени. Божков заяви, че никъде акционерите не се съдят, а много компании по света дължат милиарди и просто си ги плащат.

„При тази процедура на прокуратурата, аз се опасявам да се върна. Чувствам се застрашен за живота си. Ако се върна, сигурно ще ме арестуват веднага и какво се случва с мен в ареста, не зная, това са репресии“, сподели още Божков. Божков отрече да е заплашвал с протести, а просто е предупредил каква ще е съдбата на „Левски“, ако се спре лотарията.

Бизнесменът допълни още, че засега не възнамерява да съди страната.

Президентът на „Нове холдинг“ Васил Божков е със 7 обвинения и е обявен за общодържавно и международно издирване. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев вчера. На въпрос дали се е свързвал с премиера Бойко Борисов, Божков отговори: „Трябва ли да се свържа с премиера?“

„Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България. Не знам къде се намира Божков. Знам, че е извън страната“, каза Гешев.

Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК „Левски“ и е акционер в „Националната лотария“.

„Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. И такива действия прокуратурата предприема спрямо всички лица. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема“, коментира още Гешев.

„Докато аз съм главен прокурор, прокуратурата ще направи всичко необходимо, което не е свършено много време. Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията“, добави той.

„Не може да дължиш 559 млн. лева от лотарийни игри за една година“, категоричен е държавен обвинител номер едно.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio