Гешев поиска КС да каже докъде се простира имунитетът на президента

Гешев поиска КС да каже докъде се простира имунитетът на президента

Главният прокурор чака още тълкуване на текстове що е то държавна измяна и докъде са правомощията на държавния глава

 

Главният прокурор Иван Гешев отправи до Конституционния съд искане за тълкуване на чл. 103 от основния закон докъде се простира имунитетът на президента, що е то държавна измяна и нарушение на Конституцията, както и да каже дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

Не става ясно каква е причината за въпросите към КС, които много напомнят отмъстителен акт срещу президента. Мнозина коментираха, че Гешев няма да подмине факта, че Румен Радев не подписа веднага указа за назначението му на поста главен прокурор.

Според юристи трябва да има установен проблем като спор по прилагането на разпоредбите, за които се иска тълкуване, за да е допустимо искането. Поне досега практиката на КС за допустимост е била такава – да има обективиран правен спор по приложението на законов или конституционен текст.

Разпоредбата гласи:

Чл. 103, ал. 1 Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

ал. 2 Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

ал. 3 Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

ал. 4 Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

В искането си главният прокурор изтъква, че по всички поставени от него въпроси, има различни виждания. Например, дали когато Конституцията говори за държавна измяна има предвид престъпленията по Глава първа от Наказателния кодекс или се влага друг смисъл в понятието. Друг съществен въпрос е какво се има предвид под нарушение на Конституцията.

В искането си главният прокурор изтъква, че множество престъпления по НК всъщност представляват погазване на основни права, гарантирани от нея – например убийството и правото на живот.

Неясното има и за това дали така уреденият имунитет на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и досъдебни производства за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор изтъква, че има и спор как трябва да се процедира по вече образувано наказателно производство, по което се установи съпричастност на президента в престъпление – дали то трябва да бъде спряно или прекратено, заради конституционния му имунитет и наказателна неприкосновеност.

Конституционният съд вече образува дело по искането на Иван Гешев, като за докладчик по него е определена Мариана Карагьозова-Финкова.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio