Медведев подаде оставка, Путин готви поправки за обезсилване на международното право

Медведев подаде оставка, Путин готви поправки за обезсилване на международното право

 

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев обяви, че цялото правителство подава оставка само няколко часа след годишната реч на президента Владимир Путин пред Федералното събрание на страната, в която предложи няколко промени в Конституцията и гласуване на избирателите за тях.“Дойде време да се внесат няколко изменения в основния закон, които да гарантират приоритет на Конституцията на Русия в правното пространство. Какво означава това? Това означава, че изискванията на международното законодателство и споразумения, а така също и решенията на международните институции могат да действат на територията на Русия само когато не ограничават правата и свободите на човека и гражданина и не противоречат на нашата Конституция“, заявява Путин, цитиран от Грани.ру. На практика това означава, че международното право няма да има сила, ако е в противоречие с руското право.

Друга поправка предвижда долната камара да получи право да одобрява министър-председателя, а не само да го съгласува с Кремъл. На теория това би трябвало да означава, че президентът прехвърля на депутатите тази отговорност, а той само ще одобрява или отхвърля тяхното решение.

Президентът е възложил на кабинета да продължи да изпълнява задълженията си до сглобяването и одобряването на нов кабинет. Медведев посочи, че съставът на бъдещото правителство ще определи Путин.

Изглежда че в Москва ще има нов премиер и според „Ройтерс“ депутатите няма да посочат отново Медведев. Възможните фаворити са Сергей Собянин (кмет на Москва), Максим Орешкин (министър на икономиката) и Александър Новак (министър на енергетиката).

Според „Интерфакс“ президентът е решил да създаде поста зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия и да го предложи на Медведев. На тази позиция според него Медведев можел да се заеме с теми като отбранителните способности и сигурността.

Президентът е председател на Съвета и в него има 11 постоянни членове. Секретар в момента е Николай Патрушев, директор на Федералната служба за сигурност (контраразузнаването).

След новината рублата веднага рязко поевтиня спрямо долара, засили се и понижаването курса на акциите на московската борса, започнало сутринта.

Източник на „Интерфакс“ от Държавната Дума казва, че закон за конституционните поправки, предложени от президента, вероятно ще бъде приет до края на пролетта и ще влязат в сила, ако бъдат одобрени от гражданите. Той изрично посочва, че гласуването няма да има формата на референдум, както заяви преди това и председателят на ЦИК Елла Памфирова.

В посланието към Федералното събрание Путин каза, че не става дума за процедура за промяна на Конституцията, тъй като въпросните текстове не засягат фундаментални нейни положения.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio