Тръмп, Трюдо и Джонсън твърдят, че иранска ракета е свалила украинския самолет

Тръмп, Трюдо и Джонсън твърдят, че иранска ракета е свалила украинския самолет

 

Иран ще разреши на експерти от Украйна и експерти на авиокомпанията Боинг от САЩ, Франция и Канада да участват в разследването на разбиването на украинския пътнически самолет „Боинг 737“ в Техеран, заяви ръководителят на иранската авиационна служба Али Абедсадех, цитиран от Ройтерс.

Националното управление за безопасност на транспорта (НУБТ) на САЩ е уведомено и е назначило свой представител за участие в разследването, обяви Абедсадех по иранската телевизия.

Разследването ще се ръководи от иранската авиационна служба. Техеран изрази готовност в него да участват и представители на страните, които са изгубили свои граждани в катастрофата. Сред 176-те жертви има граждани на Иран, Канада, Германия, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна.

По повод твърденията на западни страни, сред които САЩ, Канада и Великобритания, че самолетът е бил свален от иранска ракета, говорителят на иранското правителство Али Рабией изрази съжаление, че някои медии „въодушевено са разпространили информации“, които по думите му са били изготвени „по добре познатите методи на психологическата манипулация“. Той обвини правителството на САЩ, че използва болката на опечалените семейства „в услуга на интересите си в тази психологическа операция“.

НУБТ на САЩ потвърди, че е получило уведомление от иранската служба за гражданска авиация да участва в разследването на катастрофата на украинския самолет.

„Както при всяко разследване, в което участва НУБТ, няма да правим спекулации за причините на катастрофата“, се казва в изявление на службата.

Любителско видео е запечатало как ракета земя-въздух удря украинския пътнически самолет, преди той да се разбие близо до летището в Техеран. Видеото беше публикувано онлайн и събира коментари и гледания.

В Ирaн приcтигнa укрaинcкa кoмиcия, cъcтaвeнa oт 45 eкcпeрти oт рaзлични миниcтeрcтвa, кoятo дa ce включи в рaзcлeдвaнeтo нa трaгичния инцидент.

За това, че Иран по погрешка е свалил самолета с една от ракетите си, съобщиха вече американското разузнаване, канадският премиер Джъстин Трюдо (на борда на самолета е имало 63 канадски граждани), британският му колега Борис Джонсън и хора от украинското разузнаване.

По-рано в четвъртък Киев заяви, че разглежда няколко възможни причини за самолетната катастрофа в Иран, включително самолетът да е свален от ракета, зaщoтo имa инфoрмaция, чe ca нaмeрeни фрaгмeнти oт рaкeтa дo мяcтoтo нa кaтacтрoфaтa.

„Разполагаме с разузнавателна информация от множество източници, включително от нашите съюзници и от нашите собствени служби, че самолетът е бил свален от иранска ракета земя-въздух. Възможно е това да е станало непреднамерено. Тази нова информация засилва нуждата от щателно разследване на случилото се“, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо вчера.

Британският премиер Борис Джонсън също се изказа в тази посока. По думите му има ясни доказателства, че разбилият се в Иран украински пътнически самолет е бил свален от ракета земя-въздух, която може да е била изстреляна непреднамерено.

Джонсън призова за пълно и прозрачно разследване на катастрофата на самолета, при която загинаха всичките 176 на борда, сред които четирима британци.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече изрази подобни подозрения, а според редица медии американското разузнаване е все по-убедено, че самолетът е бил свален погрешка от Иран.

„Имам своите подозрения. Не искам да ги казвам, защото и други хора имат такива. Това е трагична случка, но някой може да е направил грешка от другата страна. Би могъл да направи грешка. Той е летял над размирен район и някой може да е направил грешка. Някои хора казват, че е механичен проблем. Аз лично не мисля, че за това става въпрос, но ще видим какво ще стане“, каза той.

Американски официални лица твърдят, че ракетата е била активирана малко преди украинският „Боинг 737 – 800“ да се разбие над селска местност югозападно от столицата Техеран.

Катастрофата се случи само час след като Иран извърши ракетни удари по две авиобази в Ирак, където са позиционирани американски сили.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio