Киев ще разследва версия, че самолетът над Техеран е свален с руска ракета

Киев ще разследва версия, че самолетът над Техеран е свален с руска ракета

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна проучва  и версия, че украинският самолет, катастрофирал вчера при излитане от Техеран,  е бил свален с ракета, изстреляна от зенитен комплекс „Тор“, руско производство.

Това заяви секретарят на ведомството Олексий Данилов пред онлайн изданието „Цензор“,  предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. По нареждане на президента Володимир Зеленски тази нощ в  Техеран са пристигнали членовете на украинската държавна комисия за разследване  на трагичния инцидент, при който загинаха 176 души.

Групата включва 45 души от  12 министерства и ведомства. Проучват се различни версии за внезапното падане на боинга.  По думите на Данилов „една от основните“ е за поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително модел „Тор“, защото в интернет вече се е появила информация, че  близко до мястото на катастрофата са открити отломки от ракета.

Разглежда се и възможността самолетът да се е сблъскал с  безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, двигателят да се е разрушил и взривил по технически причини или да е имало експлозия в самолета при  терористичен атентат. Комисията смята да постигне с иранските власти договореност  да работи на местопроизшествието и да търси отломки от зенитна ракета за комплекс „Тор“, като се ръководи от данните, качени в интернет.Свидетели посочват, че самолетът се е взривил във въздуха.

Украинските  експерти ще искат и разрешение да участват в разчитането на данните от „черните  кутии“ на боинга. Иран междувременно обяви, че ще предаде на Украйна „черните кутиии“ на  разбилия се самолет и телата на загиналите украинци.

Зенитно-ракетният комплекс „Тор“ е разработен и приет на  въоръжение в Съветския съюз през 1986 г. Русия продължава да произвежда  модернизирани версии на този модел. Неговите ракети могат да поразяват цели в  обсег от 1 до 16 км на височина от 10 метра до 10 километра. По данни на медии  с комплекси „Тор“ са въоръжени днес армиите на най-малко 11 държави,  включително армията на Иран, отбелязва ТАСС.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio