Има ли светлина за фойерверките

Има ли светлина за фойерверките

Нова година без фойeрверки – възможно ли е изобщо това? Въпросът до съвсем скоро изглеждаше абсурдно поставен и практически реторичен.

Не и днес. Глобалната „зелена“ вълна не подмина и фойерверките. Използването им е подложено на все по-голяма критика, а множество градове се отказват от използването им. Изненадващо – или не толкова – първият ред на критиците на използването на фойерверки е запълнен с представители на Германия, където те са на голяма почит.

В края на 2019 г. Агенция DPA направи допитване сред 53 градове и общини. Повече от половината отговарят, че планират да забранят фойерверките в историческите центрове и пешеходните зони. Сред тях са Аутсбург, Бамберг, Дюселдорф, Хамбург, Мюнхен, Нюрнберг, Щутгарт. В зоните наистина нямаше фойерверки.

Като основна причини градските управи сочат меркките за сигурност. На местата с ограничения се събират много хора. В столицата Берлин, където е най-голямото струпване на хора в Европа в Новогодишната нощ, имаше забранена за употребата на фойерверки на Александерплац и около Бранденбургската врата.

Фойерверките в Лондон
Фойерверките в Лондон

Германците са големи любители на фоейрверките. Думата всъщност е германска. Употребата им се регулира от закон, който позволява употребата им само на 31 декември срещу 1 януари. Наказанието за нарушение е 10 000 евро. Германците харчат годишно 133 милиона евро, но покупката на фоейрверки е позволена само от 28 до 31 декември, пише „Дойче веле“. Забранена е употребата им в близост до старчески домове, болници и природни паркове. Заедно с това не малко градски общини забраняват фойерверките.

Но все повече германци не одобряват употребата на фойерверки в домашни условия.

Според проучване на YouGob, цитирано от „Дойче веле“ и проведено по поръчка на Асоциацията на германските новинарски издания, 75% от отговорилите подкрепят  пълната или частична забрана на фойерверки.

Сред аргументите основно са сочени екологични причини. Изчисления на германската неправителствена организация за опазване на околната среда Deutsche Umwelthilfe показват, че фойерверките, пускани по Нова година, отделят 5 тона фини прахови частици. Това количество се равнява на 16% от емисиите на ФПЧ, генерирани от автомобилния трафик годишно.

В кампанията за ограничаване в използването на фойерверки се включват все повече германски търговски вериги. Популярната верига магазини от типа „Направи си сам“ Hornbach обяви, че спира зареждането на фойерверки през 2020 г. Веригите супермаркети Rewe и Edeka също спират продажбите на фойерверки.

Търговските вериги сочат аргументи на еколозите, че домашните и дивите животни се стресират от силните светлини и гърмежи. Еколозите предлагат алтернатива – градските власти да организират светлинни шоу вместо заря.

Посрещането на 2020 г. с фойерверки не беше сигурно до последно в едно от най-пищно празнуващите места по света – Сидни. Там градската управа беше изложена на много критики заради пожарите в Австралия. Все пак в Сидни имаше обичайното пиротехническо шоу.

Китайският мегаполис Шанхай обаче избра друг подход. Там за първи път беше организирано светлинно шоу с дронове. Зрелището показа, че фойерверките са заменими. Така изключването на фойерверките от Новогодишната нощ изглежда практическо предрешено в световен мащаб.

 

 

Категории Акцент, Акцент-2, Цивилизация

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.