Борисов иска проверка на Валентин Златев за проблеми с водата и в Ботевград

Борисов иска проверка на Валентин Златев за проблеми с водата и в Ботевград

Втори български град може да мине на режим на водата, която идва от язовир „Бебреш“

 

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов по повод водоснабдяването в града, съобщиха от правителствената информационна служба. Преди няколко дни Гавалюгов обяви, че в Ботевград може да се стигне до режим на водата.

Кметът е запознал премиера с проблемите и ситуацията с водата в района, която идва основно от язовир „Бебреш“, за който отговаря държавното дружество „Напоителни системи“. По повод твърденията на Гавалюгов, че част от проблемите са заради изпускане на повече вода от позволеното от ВЕЦ, собственост на фирма на Валентин Златев, Борисов е уверил, че ще разпореди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери местния ВЕЦ „Бебреш“ дали работи извън обхвата на своето разрешително, издадено от „Басейнова дирекция“. На пресконференция в края на миналата година от Министерството на околната среда и водите обявиха, че през 2019 г. централата не е работила.

По време на срещата било отбелязано, че към настоящия момент няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград. „Разпоредил съм наблюдението на язовир „Бебреш“ да продължи ежедневно, за да се гарантира вода за жителите на района“, посочил премиерът Борисов. Към момента полезният обем на водата в язовир „Бебреш“ е почти 1.5 млн. куб. метра, като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, е подчертано по време на срещата.

На регионалния министър Петя Аврамова ще бъде наредено да окаже съдействие на местната управа на Ботевград по отношение на ВиК мрежата. През последните месеци ВиК екипите са предприели активни действия по ремонт на ВиК мрежата в града, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6%, за последния месец, се отбелязва в съобщението.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio