Зарята в Сидни се превърна в политически въпрос

Зарята в Сидни се превърна в политически въпрос

Австралийският мегаполис Сидни отбеляза началото на Новата година във вторник с традиционните гигантски фойерверки. Събитието обаче не беше съвсем сигурно до последния момент. Малко преди новогодишната нощ политици и стотици хиляди жители на Австралия настояваха новогодишните фойерверки в Сидни да бъдат отменени заради продължаващите пожари в Австралия. „Рискът е твърде висок. Трябва да уважаваме изтощените доброволци от противопожарната служба “, заяви вицепремиерът на Нов Южен Уелс Джон Бариларо в Twitter в понеделник. В интернет се появи петиция, подписана от повече от 270 000 души.

Инициаторът на петицията за борба с фойерверките Линда Маккормик иска парите сумата от четири милиона евро да бъдат дарени в подкрепа на доброволческите пожарни служби и засегнатите от пожари фермери. От градската администрация обаче заявиха, че повечето пари са отдавна изразходвани и десетки хиляди посетители са резервирали хотели и полети за събитието.

Австралийската столица Канбера и много по-малки градове отмениха фойерверките си заради риска от пожар. Премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян и говорител на Сидни се изказаха в подкрепа на фойерверките, стига властите да ги считат за безопасно мероприятие.

Категории Акцент, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio