Андрис Нелсонс ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Андрис Нелсонс ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Латвийският диригент Андрис Нелсонс ще дирижира традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония, който ще се състои на 1 януари 2020 г. Понастоящем Нелсонс е капелмайстор на Гевандхаус оркестър Лайпциг и главен диригент на Бостънския симфоничен оркестър. През 2020г. ще бъдат отбелязани и 80 години от създаването на Новогодишния концерт, който събира публика от целия свят и ежегодно приковава вниманието на почитателите на класическата музика.

В Златната зала на Музикферайн ще прозвучат 9 произведения, които до момента не са включвани в програмата на Новогодишния концерт. Това са три творби от Йозеф Щраус – Валс „Любовни поздрави“, оп.56, Лихтенщайн-Марш, оп.36 и Френска полка, оп.81, увертюра към оперетата „Скитниците“ от Карл Михаел Цирер, две произведения от Едуард Щраус – Бърза полка, оп.132 и Полка-мазурка „Леденото цвете“, оп.55, Гавот от Йозеф Хелмесбергер-син и Postillon Galop от Ханс Кристиян Лумбие. Особено впечатление правят и 12-те Контраданса на Лудвиг ван Бетовен, които също не са изпълнявани по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

Ще прозвучат и популярни произведения от творчеството на фамилията Щраус, както и Увертюра „Леката кавалерия“ от Франц фон Супе. Програмата ще бъде изпълнена и на концертите на Виенската филхармония, които ще се проведат на 30 и 31 декември.

Категории Акцент-2, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio