Полша влезе в остър конфликт с Владимир Путин

Полша влезе в остър конфликт с Владимир Путин

Остър конфликт се разрази по празниците между Полша и руския президент Владимир Путин. Заради неговите обвинения, че Полша е виновна за избухването на Втората световна война, Министерството на външните работи на Полша привика руския посланик във Варшава, съобщава „Асошиейтед прес“.

Според полския зам.- министър на външните работи Марчин Пшидач посланик Сергей Андреев е бил повикан „спешно“ в министерството, където му е съобщено, че полските власти категорично се противопоставят на „историческите инсинуации“ от страна на Путин и други руски представители. Той заяви още, че изявленията на Путин са „сталинистки прочит на историята“ и „пропаганда на тоталитарна държава“.

По-рано Путин разкритикува резолюция на ЕП, според която СССР носи отговорност за Втората световна война. Според него договорът Молотов-Рибентроп, довел до подялбата на Полша между Нацистка Германия и СССР, е ход, който Съветският съюз е бил принуден да предприеме след подписани от други европейски страни споразумения за ненападение с Хитлер.

Руският президент се позова на архивни документи, които според него показват, че тогавашният полски посланик в Берлин е похвалил плановете на Хитлер да изчисти Европа от евреите. В свой гневен изблик той дори нарече посланика „измет“ и „антисемитска свиня“. Това изявление стана повод за острата реакция от страна на Полша.

Категории Акцент, Планета, Събития

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio