Джонсън ускорява Брекзит

Джонсън ускорява Брекзит

Камара на общините ще гласува в Лондонд днес новия законопроект на Борисо Джонсън за излизане от Европейския съюз. Това ще е първият етап от плана на правителството на консерваторите да изкара страната от ЕС не по-късно от 31 януари 2010 г.

През октомври Джонсън сключи споразумение за „развода“, определящо при какви условия Великобритания ще напусне съюза, и то дори получи принципното одобрение на депутатите, но премиерът в крайна сметка го оттегли, след като предишният парламент поиска повече време, за да го проучи обстойно.

След триумфа на изборите във Великобритания миналата седмица Борис Джонсън вече разполага с повее от комфортно мнозинство.

Вчера в речта на кралицата бяха обявени над 30 законопроекта, като седем бяха за Брекзит, припомня „Дневник“. Един от тях, законопроектът за споразумението за оттеглянето (законодателството, което позволява на Великобритания да напусне ЕС) ще бъде представен в парламента днес. Депутатите ще отделят още три дни на споразумението за Брекзит на 7, 8 и 9 януари.

Би Би Си отбелязва, че вчера правителството препубликува нова версия на законопроекта за оттеглянето от ЕС, който се очаква да бъде одобрен на първи етап днес. Управляващите промениха някои от разпоредбите, които направиха под напрежение при миналия парламент.

Една от промените е, че се забранява удължаване на преходния период след Брекзит, който трябва да приключи в края на 2020 г. – на министрите се забранява да се съгласяват за удължаване на този срок.

Друга промяна е, че в предишния законопроект се обещаваше да се подсигурят и подсилят правата на работниците. Тази клауза сега е премахната. Правителството казва, че вместо това ще се заеме с правата на работниците в отделно законодателство.

„Гардиън“ коментира, че в този вид законопроектът дава много по-голяма власт на правителството на Джонсън да оформи по-твърд Брекзит без контрола на парламента.

Очаква се лейбъристите, либералдемократите и Шотландската национална партия да гласуват против него.

Категории Акцент, Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio