Иван Гешев вече официално е главен прокурор

Иван Гешев вече официално е главен прокурор

Новият първи обвинител обеща да пази прокуратурата от политически атаки

 

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност, след като положи клетва на официална церемония в Съдебната палата. На нея присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и магистрати.  Иван Гешев благодари на прокурорите за подкрепата и призова за повече дела в работата и по-малко думи.

Иван Гешев отказа да коментира по същество президентските  консултации за необходимостта от промени в Конституцията, свързани с държавното обвинение. По думите му на този етап те са политически и прокуратурата няма място в тях. Очакване срещите при държавния глава Румен Радев да нямат предизборен ефект изрази и вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров. На наследника си на поста той пожела: „Пазете прокуратурата – пазете хората в нея, защото без тях системата е нищо. Уважавайте съдиите – не малцината, за които тогата се измерва с думите „политика“ и „грант“. Уважавайте българските съдии, без които  справедливост и правова държава не може да има!“

„Знаем, че не сме безгрешни хора и няма първи да хвърлим камък. Можем да го постигнем и само ако защитаваме всеки един от нас и прокуратурата от политически и всякакви други атаки, целящи нейната дестабилизация или откровено унищожение. Всички трябва да помним думите на Апостола на българската свобода Васил Левски: „Дела трябват, а не думи“, заяви Иван Гешев, минути след като встъпи в длъжност като главен  прокурор.

До днешния ден се стигна след почти шестмесечна изборна процедура по номинация, декларирана подкрепа от професионални и съсловни организации, от структури на изпълнителната власт, университетски ръководства и отделни граждани.

Част от декларациите за подкрепа, липсата на втори кандидат, както и обществените съмнения – че именно Гешев е най-добрият да заеме най-влиятелния пост в съдебната система, мотивираха президентския отказ да подпише указа за назначаването му. Румен Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет, но съдебните кадровици го потвърдиха, след като дублираха резултата – 20 гласа „за“ и 4 „против“ кандидатурата на Иван Гешев. Държавният глава подписа, но поиска разговор за прокуратурата. Президентът не присъства на днешната церемония по встъпване в длъжност на Гешев.

Изборът на петия главен прокурор след демократичните промени провокира протести и контрапротести, а в дните на двата избора на Гешев районът на Висшия съдебен съвет беше блокиран от полиция. На критиките срещу избора си Иван Гешев отговаряше с обяснението, че идват от олигарси с медии и дела, а за подкрепите казваше, че са оценка за работата на прокуратурата:

„Разделителната линия е дали спазваш закона, независимо от кой олигархичен кръг си. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители, е дали някой нарушава закона и да следва процедурите, които са уредени в закона. Това е критерият, няма друг критерий“, декларира Иван Гешев.

Досегашният обвинител номер едно Сотир Цацаров, който ще  оглави Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), посочи какво очаква от  своя наследник начело на прокуратурата:

„Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност – нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“.

В  петък Сотир Цацаров ще поеме управлението на Антикорупционната комисия. По-късно днес Иван Гешев ще председателства за първи път заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, което е последно за тази година.

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio