Консервативната партия на Борис Джонсън спечели изборите във Великобритания

Консервативната партия на Борис Джонсън спечели изборите във Великобритания

 

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели убедителна победа на изборите във Великобритания. Окончателни резултати все още няма, но според екзит половете консерваторите ще имат 368 места в Камарата на общините. За мнозинство са нужни 326 места. Партията на Джонсън подобрява резултата си спрямо последните парламентарни избори през 2017 г., когато имаха с 50 места по-малко.

На второ място остава основният противник – лейбъристката партия начело с Джереми Корбин. Според предварителните резултати те ще имат 191 места. Шотландската национална партия ще има 55 места, а либералдемократите – 13.

Категоричната победа значително улеснява намерението на Джонсън да изведе страната от Европейския съюз във възможно най-кратки срокове. Вероятно дебатите около споразумението за Брекзит ще започна в близките дни.

„Консервативното правителство получи нов мандат, за да извърши Брезкит“, заяви Джонсън при първата си изява след изборите. Той благодари на хората, че са участвали във вота и обясни, че правителството не е искало предсрочни избори, но е било принудено да ги проведе. Той допълни, че вотът се е превърнал в исторически и сега консерваторите имат шанса да изпълнят волята на народа.

Лидерът на лейбъристите Корбин изрази разочарование от резултатите и обяви, че няма да води партията при следващ вот. По думите му партията се е опитала да представи пред избирателите „манифест на надежда“. Политическият дебат около Брекзит обаче бил толкова поляризиран, че нямало нормално говорене.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова