Фандъкова натюр: „Въздухът е мръсен, защото всички го правим такъв. Работи се по проблема“

Фандъкова натюр: „Въздухът е мръсен, защото всички го правим такъв. Работи се по проблема“

След няколко дни, в които въздухът в София беше с отровно високо съдържание на фини прахови частици, кметът на София Йорданка Фандъкова даде програмно интервю пред проправителствената телевизия Нова тв.

„Студия Трансмедия“ представя избрани моменти от интервюто под формата на цитати.

За измерванията

„Гражданските станции са по-скоро сензори, а нашата система, която израждаме, също ще са сензори. Така че решения ние взимаме решенията на база на официалните станции, но ориентировъчно за информация на хората – разбира се, че следим всичко“.

Защо е мръсен въздухът

„Очевидно е, че най-голямото замърсяване е битовото. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина затова са и мерките, които поискахме и предприемаме. В няколко района на София имаме сериозни проблеми с нерегламентираното изгаряне на отпадъци. Хората в тези квартали буквално виждат проблема, ние сме в контакт с гражданите по телефона“.

Как ще се реши този проблем

„Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен, това са много мерки. Почнато е и се работи активно. Миналата година отново по мое предложение беше променен закона и бяха въведени стандарти за дърва и въглища“.

„МОСВ разработва наредбата и не зная на какъв етап е, но така или иначе идеята е всичко да се регулира при търговците, при продажбата. Да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват или мокри дърва. Разбира се това е процес“.

Тоягата и моркова

„Наред с рестриктивните мерки, ние имаме и насърчителни. Работим по безплатната подмяна на отоплителните инсталации на 20 000 домакинства. Защитихме два големи проекта, сега се работи по набирането на заявления за първия. Подмяна с екологично гориво – газ, топлофициране, електричество.

Проектите имат своите срокове, лесно е да се говори, но когато трябва да убедиш всяко семейство, хората се притесняват“.

За трафика

„Трябва да ограничаваме трафика, да намаляваме колите, които замърсяват, да ги санкционираме. Затова и предложихме увеличение на данъците, за колите които замърсяват“.

Ние трябва да изпращаме послание към обществото, че въздухът е такъв, защото го правим всички ние с нашата дейност. Ако не мога да си купя кола, която да е по-чиста, тогава ще използвам градския транспорт“.

Работа, работа

„Ролята на общината е да инвестира в това да направи градския транспорт достъпен и удобен. Затова е строителството на метрото. 40 км. нови метро линии и намаляване на замърсяването с 90 000 т емисии годишно това е огромна инвестиция, това е работа“.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio