Мелания Тръмп гневна на преподавателка, пошегувала се с името на сина й

Мелания Тръмп гневна на преподавателка, пошегувала се с името на сина й

 

Мелания Тръмп се разгневи на преподавателка по право, която се пошегува с името на сина й Барън при изслушванията за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в Конгреса на САЩ. Обикновено сдържаната първа дама реагира остро, след като Памела Карлън, професор в Станфордския университет, направи сравнение в подкрепа на своята теза, че американската конституция не дава на президента правомощия на абсолютен монарх, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Доналд Тръмп може да кръсти сина си Барън (на английски „барон“), но не може да го направи барон“, каза тя при изслушванията в правната комисия към Камарата на представителите.

Мелания Тръмп бързо реагира гневно в Туитър, като заяви, че Карлън „трябва да се срамува“ от своите „очевидно пристрастни политически“ действия и че е „използвала дете“ за целта.

„Едно непълнлетно дете заслужава личният му живот да бъде уважаван и да бъде държано встрани от политиката“, заяви още първата дама на САЩ.

13-годишният Барън е третият син на Доналд Тръмп, но единственото дете на Мелания.

Републиканците в Конгреса също разкритикуваха университетската преподавателка.

„Да атакувате Барън Тръмп, един непълнолетен, не придава правдоподобност на вашите аргументи, а ви придава зъл вид“, заяви по адрес на Памела Карлън конгресменът от Флорида Мат Гец. Той освен това припомни, че тя е правила политически дарения за демократи.

Видимо съжаляваща, Памела Карлан побърза да се извини, че е намесила президентския син в изслушването за импийчмънт на баща му.

„Сгреших. Бих искала президентът да се извини за нещата, които е направил и които са лоши, но съжалявам, че използвах тези думи“, заяви тя.

Подобно на двама други университетски преподаватели, поканени от демократите в правната комисия към долната камара на Конгреса, Памела Карлън каза, че разследването за импийчмънт срещу Тръмп е оправдано.

Междувременно трима преподаватели, един от които Карлън по право, заявиха категорично пред правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, че процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп е оправдана и дори необходима, за да бъде защитена американската демокрация, предаде Франс прес.

Четвърти юридически експерт, поканен от републиканците, обаче каза, че доказателствата срещу Тръмп не са достатъчни, за да бъдат повдигнати в контролираната от демократите Камара на представителите обвинения срещу президента.

Изслушването в комисията премина в напрегната обстановка и бе поредното нагледно доказателство за разделението между демократите и републиканците по въпроса дали трябва да бъде отстранен държавният глава.

Демократите, които засилиха позициите си, след като миналата година спечелиха мнозинство в долната камара на Конгреса, започнаха разследване за импийчмънт срещу Тръмп, след като научиха, че той е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън. Те са убедени, че президентът републиканец е злоупотребил със своите правомощия за целите на предизборната си кампания, по-конкретно замразявайки 400 милиона долара военна помощ за Украйна, която е в конфликт с Русия.

Тръмп, който категорична отрича да е нарушил правилата, нарече в Лондон започнатото от демократите разследване „шега“. Той определи като срамен факта, че правната комисия към Камарата на представители е провела първото изслушване, докато той е в британската столица за срещата на върха на НАТО.

Тръмп вече отклони поканата да бъде изслушан от правната комисия. Белият дом също няма да изпрати свой представител.

След два месеца на разследване, в рамките на което в комисията по разузнаването към Камарата на представителите бяха разпитани 17 свидетели, правната комисия към долната камара на Конгреса започна вчера юридически дебат, за да определи дали поведението на Тръмп отговаря на едно от основанията за завеждане на процедура по импийчмънт, предвидени в конституцията – държавна измяна, корупция и/или други тежки престъпления. Тримата преподаватели по право отговориха утвърдително.

„Ако не може да бъдат повдигнати обвинения на президент, който използва своята власт за лични цели, то тогава ние вече не живеем в демокрация, а в монархия или диктатура“, каза Ноа Фелдман, професор по право в Харвард.

На фона на изслушването Белият дом обвини тримата преподаватели, че са пристрастни срещу президента.

Четвърти експерт, поканен от републиканското малцинство в правната комисия, излезе с благоприятно становище за Тръмп. Джонатан Търли от университета „Джордж Вашингтон“ разкритикува демократите за липсата на „преки доказателства“ и припряността на демократите. В този дебат „има повече гняв, отколкото разум“, каза още той.

Предвид мнозинството на демократите в Камарата на представителите се очаква Доналд Тръмп да стане третият президент на САЩ в историята, срещу когото бива заведен процес по импийчмънт след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г.

По всяка вероятност и третият опит за отстраняване на американски президент в историята ще бъде неуспешен. За импийчмънт е необходимо мнозинство от две трети в Сената, а републиканците имат мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio