Цацаров и кандидатът на „Воля“ представиха концепциите си за КПКОНПИ в НС

Цацаров и кандидатът на „Воля“ представиха концепциите си за КПКОНПИ в НС

 

Сотир Цацаров с все още неизтекъл мандат като главен прокурор представи концепцията си в парламентарната комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика във връзка с номинацията си за шеф на Антикорупционната комисия.

Симеон Найденов пък е кандидатът, предложен от парламентарната група на „Воля“. В концепцията си той декларира, че ще работи за среда без корупция и ще заложи като основен приоритет превенцията.

КПКОНПИ е без титулярен председател от 31 юли 2019 г, след като Пламен Георгиев подаде оставка след продължителен отпуск и скандала с имота му.

„Всичко, което имах да кажа – казах вътре в отговор на въпросите.От уважение към процедурата се изисква да не се правят каквито и да е изявления, защото съм кандидат“, заяви Цацаров и отхвърли всякакви журналистически въпроси на излизане от сградата на парламента.

Цацаров отговори на въпрос за медийната политика на антикорупционната комисия и как ще подхожда по отношение на публикации в медии като „Свободна Европа“, Mediapool и други, които е дал да се разбере, че не харесва. Той заяви, че има два вида отношение към медиите и обясни, че като читател харесва някои медии и никой не може да му каже дали да чете други или не. Като председател на комисията обаче би прилагал равен подход и отношение към всички, увери Цацаров.

„Без да се солидаризирам с никакви фрази за неразчистени съмнения. Проверка бе образувана, тя бе възложена на НАП. Националната агенция за приходите не откри каквито и да е нарушения“, отговори лаконично Цацаров на въпрос за проверката срещу бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

„Ако аз бъда избран, няма да допусна да има никакво разминаване между декларация и имотно състояние“, заяви Симеон Найденов. „Един мандат няма да стигне за борба с корупцията“, заяви той.

„Никой от нас не е застанал тук с несериозни и временни мотиви. Но всичко е в ръцете на Господ“, добави Цацаров.

„Аз наистина казах, че комисията трябва да бъде събудена, но не защото тя е институция, която изначално е неефективна, а защото от един момент остана без ръководство и изпадна в административно изолиране и трябва да бъде изведена от това състояние. Не знам дали ще успея, но ще направя максимума. При потенциала, който комисията има и предлаганите мерки, както и при ситуацията, в която се намираме, съществуват възможности тази комисия да започне да работи нормално“, заяви Цацаров.

Той посочи, че доверието към комисията не е високо, а причините са комплексни.

„Част от тях се коренят в нейната собствена дейност, част от тях – в интереси на хора, които искат тя да не работи, да не се посегне на дейността и имуществото им. По съвпадение това са същите кръгове, които са и източник на атаките към институцията, която все още ръководя“, заяви Цацаров.

Помолен да бъде по-конкретен и да отговори на въпроса кого има предвид, Цацаров заяви: „Всеки, чието имущество е конфискувано. Всеки, който е обвинен, в резултат на това има запори за милиони левове, няма да бъде позитивно настроен към комисията. Не мисля, че това може да бъде отречено“, заяви главният прокурор.

През 2018 г. е наложено обезпечение за близо 166 млн. лв. Отнето е имущество за над 13 млн. лв., каза Цацаров в отговор на въпрос на гражданско сдружение Инициатива „Правосъдие за всеки“ за това какво показва анализът между съотношението на ресурсите, които КПКОНПИ поглъща и и дейността, която извършва. Според главния прокурор неправилен е подходът да се мери един държавен орган какво „поглъща“ и какво „дава“. „Това не е търговска компания. Въпросът е некоректен“, заяви Цацаров.

Според Найденов действащият наказателен закон е достатъчно добър и няма нужда от промени. „Достатъчно ефективни са наказанията, за да възпират деянието подкуп. Предвидена е и конфискация на имуществото. Това е един респектиращ закон, който предвижда много сериозни наказания. Към настоящия момент няма нужда от промени“, смята номинираният от „Воля“ кандидат.

Слави Нецов от „Воля“ попита, ако бъдат избрани дали биха и по какъв начин биха се разграничили от политическите партии, които са ги номинирали. Сред въпросите бе и дали смятат за нужно да се въведе антикорупционно образование в училищата. Според Найденов децата в предучилищна възраст изобщо не трябва да чуват думата „корупция“ и добави, че за него не е трудно „да се абстрахира“ от политиката.

„С удоволствие бих се отърсил от тази тежест да членувам или да съм част от партия. Ако човек е зависим, може да се внася съмнение в работата си и в правилната борба с корупцията“, заяви Найденов.

„Аз не съм привърженик на антикорупционно обучение от ранна детска възраст. Тя е свързана с необходимостта да се научат да четат и пишат, да уважават родителите си и да се научат на добро и зло. Не мисля, че трябва да търсим профилирано обучение“, заяви Цацаров от своя страна.

„Антикорупционната комисия не трябва да се пипа с кадифена ръкавица“, смята Найденов. Според Цацаров трябва да се промени и парламентарният контрол – такъв контрол трябва да има и от страна на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, така и от страна на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Различни организации и сдружения са подкрепили номинацията на Цацаров. Сред тях са УНСС, Югозападен университет „Неофит Рилски“. Асоциацията на прокурорите в България, Университета по библиотекознание и информационни технологии и други.

Главният прокурор заяви, че приоритет в работата му ще бъде противодействието на корупцията. По думите му трябва да бъде увеличен броят на служителите. „Не предвиждам увеличение на щата – незаетите щатни бройки могат да бъдат преобразувани“, каза Цацаров.

„Ако бъда избран за председател на КПКОНПИ ще ръководя безпристрастно, обективно, правилно и безкомпромисно борбата срещу корупцията“, заяви пред депутатите кандидатът за председател на КПКОНПИ Симеон Найденов. „За мен е от важно значение осигуряването на държавна политика в областта на превенцията на корупцията. Това е важно и изискуемо условие за правилната работа на тази комисия. Това предполага и по-голяма отчетност в дейността на комисията пред обществото“, каза още Найденов.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio