Китай напредва с цифровата идентичност

Китай напредва с цифровата идентичност

Китай става първата страна в света, в която за да имаш достъп до мобилен телефон и интернет трябва да преминеш през лицева идентификация. Това е софтуерно разпознаване на лицето за удостоверяване на самоличност, подобно на използването на лична карта, но на базата на биометричните лицеви данни.

От началото на декември от 854 милиона интернет потребители в Китай се изисква да използват идентификация на лицето, за да кандидатстват за нови интернет или мобилни услуги.

Китайското правителство обяви през септември, че телекомуникационните компании ще трябва да сканират лицата на потребителите, за да проверят самоличността им, преди те да имат достъп до нови услуги.
Трите най-големи китайски мобилни оператора – държавните „Чайна телеком“, „Чайна юником“ и „Чайна мобайл“, вече изпълняват новите правила. Официалната версия на властите е, че промяната има за цел да се бори срещу измамите.

Министерството на индустрията и информационните технологии не каза кои компании ще предоставят тези услуги на телекомите, но в Китай вече са някои от световните лидери в софтуера за разпознаване на лица като Megvii и SenseTime.

Новото правило е част от по-широките усилия на Китай да наблюдава отблизо своите граждани и да следи техните дейности и поведение. Лицевото разпознаване има по-дълготрайна цел и тя е изпълнението на китайския план през 2020 г. да може да класира всички свои граждани въз основа на техния „социален кредит“. Като рейтинг на компютърна игра хората ще да бъдат възнаграждавани или наказани според оценките си.

Някои супермаркети, метрото и летищата в азиатската страна вече използват технология за лицево разпознаване. Интернет компанията „Алибаба“ дава възможност на клиентите да плащат, използвайки лицето си във веригата си супермаркети „Хема“, и управлява хотел в град Ханджоу, където гостите могат да сканират лицето си със смартфоните си за предварително настаняване.

Системите за градски транспорт на някои големи китайски градове вече обявиха, че също ще използват технологията за лицева идентификация. Правителственият вестник „Чайна дейли“ писа, че Пекин ще я използва за „класифициране на пътниците“, за да позволи „различни мерки за проверка на сигурността“.

През юли информационната агенция „Синхуа“ обяви, че Пекин е инсталирал или е бил в процес на инсталиране на системи за лицево разпознаване на входовете на 59 района с общински жилища.

Агенция „Ройтерс“ съобщи миналата година за масовото използване на лицево разпознаване в западния регион Синцзян. В него имаше многократни сблъсъци между сепаратистко настроеното насилие от мюсюлмани уйгури и членове на други етични групи, задържани в лагери и китайските власти.

Преди месец китайските държавни медии обявиха разработването на нова и 500-мегапикселова „супер камера“, задвижвана с изкуствен интелект, способна да идентифицира отделни лица в тълпи от десетки хиляди хора с „перфектни детайли“. Държавните медии заявиха, че устройството, което е пет пъти по-мощно от човешкото око, може да има „военни приложения, за национална защита и обществена сигурност“.

Китай обяви също, че е разработила нова камера за наблюдение, която може да идентифицира обекти въз основа на техния стил на ходене и силует. Според съобщенията, технологията за „разпознаване на походка“ вече е въведена в няколко китайски града, включително Пекин и Шанхай.

Технологиите за наблюдение се сблъскаха с малка обществена съпротива, но имаше някои предимно анонимни дебати за платформите на социалните медии като Weibo, припомня българското издание „Дневник“.

Рядък случай на противопоставяне е свързан с университетски преподавател, който заведе дело срещу парк за диви животни в Ханджоу, заменил системата за влизане, базирана на пръстови отпечатъци, с използваща технология за лицево разпознаване.

Изданието „Пийпълс дейли“ призова в събота за разследване, заявявайки, че един от репортерите му е открил, че данни за лица могат да бъдат намерени за продажба в интернет, а пакет от 5000 лица струва едва 10 юана (1.42 долара).

 

 

 

Категории Акцент, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio