САЩ няма да дават визи на корумпирани чиновници

САЩ няма да дават визи на корумпирани чиновници

Ще използваме инструменти, които „имат зъби“, каза Херо Мустафа пред Атлантическия клуб

 

САЩ са готови да санкционират корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогнат на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика.

Това съобщи американският посланик Херо Мустафа пред Атлантическия клуб. Това е нейната втора програмна реч, откакто пое поста преди около месец и втората в рамките на една седмица след тази пред Американската търговска камара в България миналия петък.

Ще използваме инструменти, които „имат зъби“, какъвто е Секция 7031C от американски закон, който дава право на държавния секретар на САЩ да не допуска на американска територия служители в чуждестранни правителства и членове на техните семейства, когато разполага с достоверна информация за участието им в корупция в големи размери. Този закон изисква от държавния секретар публично или в поверителен план да посочи такива лица и близките им.

Обхватът на термина „официално лице“ е доста широк – от държавни служители през депутати до членове на Върховния съд.

Това вече е приложено в Румъния спрямо доскорошния лидер и най-влиятелен човек в националната политика Ливиу Драгня. Той бе осъден на затвор за корупция и сега е забранено на него и на децата му Валентин и Мария да влизат в САЩ.

Цитираната от посланик Мустафа част от въпросния закон (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act) посочва още, че той действа още корупция, свързана с извличане на природни богатства или тежки нарушение на правата на човека.

За забраната за влизане в САЩ не е задължително санкционираното лице да е поискало виза, за да бъде наказано. Освен това в закона изрично се посочва, че в такива случаи не действа друг закон, съгласно който всички въпроси, свързани с кандидатстване за визи, имиграция или гражданство са поверителни и не се коментират. Обикновено Държавният департамент никога не потвърждава или отрича случаи, когато се заговори, че на някого е забранено да се издава виза, като се позовава на конфиденциалност на процедурата.

До няколко дни пристига специален съветник по правните въпроси, постоянно базиран в американското посолство в София, допълни Мустафа. Посланикът не посочи името на този очакван отдавна служител, но заяви, че това е жена и очаква да работи с нея в тясно сътрудничество.

Законът „директно засяга външната политика, икономиката и интересите на националната ни сигурност на САЩ и на партньорите ни“, обясни още посланикът. „Подобни твърди мерки ще донесат на България полза в дългосрочен план, тъй като строгото придържане към върховенството на закона е в толкова голяма степен свързано с българското политическо и икономическо бъдеще.“

В допълнение, каза още Херо Мустафа, развиването на силна демокрация изисква да бъде защитавана и свободата на медиите и да се уважават гласовете на малцинството. „Само когато всички гласове се чуват и гражданите имат доверие в правителството си и институциите си, България ще може да разгърне пълния си потенциал. САЩ ще продължат да подкрепят българското гражданско общество, да развиват едно свободно и прозрачно медийно пространство и ще изтъква колко е важно да бъдат защитавани човешките права.“

„Стремейки се към напредък при върховенство на закона изключително много ценя контактите и партньорите на посолството с неправителствените организации, отдаващи усилията си за развитие на човешкия капитал, прокарване на правосъдни реформи и допринасят за развиване на успехите и развиването на частния сектор в България“, каза в заключение посланикът.

 

В лекцията си Мустафа обърна внимание на договореностите, постигнати при посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ с президента Доналд Тръмп.

Ето и цялата реч на Херо Мустафа:

Добро утро, дами и господа, за мен е чест да бъда днес заедно с вас, за да отбележим задълбоченото приятелство между американския и българския народ и да честваме своите стратегически отношения. Дълбоко съм развълнувана от топлото посрещане, откакто пристигнах миналия месец, и се радвам, че имам възможност да отбележа началото на тригодишния си мандат тук заедно с уважаемите членове на Атлантическия клуб. Бих искала да отправя специални благодарности на д-р Соломон Паси за предоставената възможност да говоря пред всички вас и да приветствам присъстващите специални гости.

Вчера в САЩ беше Денят на благодарността, ден за размисъл върху всичко, за което сме благодарни.

Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна, България, работя с най-добрия екип на посолство в цяла Европа и всеки ден научавам повече за прекрасните българи и тяхната култура, както и за това, което ви вълнува.

Именно заради българския народ аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни.

Намираме се в преломен исторически момент. Тази година се отбелязват трийсетгодишнината от падането на Берлинската стена и петнайсетгодишнината от членството на България в НАТО. САЩ и България постигнаха много заедно през последните 30 години по отношение укрепването на нашите връзки във военната област, търговията и връзките между хората. Когато д-р Паси ме попита за какво бих искала да говоря по време на днешната лекция, аз отбелязах, че ми се иска не само да направя ревизия на настоящото състояние на нашите отношения, но също така да прогнозирам накъде смятам, че сме се насочили през следващите 30 и повече години. Отбелязвам този момент като „преломен“, тъй като взаимоотношенията ни се намират на ново ниво на растеж и съвместни действия, чието начало беше сложено по-рано през седмицата с историческата среща между президента Тръмп и министър-председателя Борисов.

Надявам се, че всички сте прочели съдържателното и значително съвместно изявление, което произтече от тази среща. Друг важен резултат е установяването на Рамка за стратегическо партньорство – пътна карта за продължаване на нашето ползотворно сътрудничество в три важни области на нашия взаимен интерес: 1) сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, 2) сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката и 3) укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Не се случва често да подписваме такива документи и фактът, че го направихме с България, е знак за важността, която отдаваме, и потенциала, който виждаме в тези отношения.

Моята цел през следващите три години е да придвижвам това, в което виждаме бъдещето на нашите отношения през следващите 30 години, реализирайки споделена визия и издигайки още повече нашите стратегически отношения. Днес бих искала да се спра на приоритетите, очертани в нашата Рамка за стратегическо партньорство, като първо ще направя обобщение на сегашното състояние, а след това – накъде сме се запътили в бъдещето.

На първо място, по отношение на сигурността и отбраната: Съединените щати и България изградиха солидни отношения в областта на сигурността от падането на комунизма насам. България беше сред първите държави, които се присъединиха към Програмата за щатско партньорство през 1993 г. и установиха партньорски отношения между Българските въоръжени сили и Националната гвардия на щата Тенеси. Създадохме офис за отбранително сътрудничество към посолството през 1999 г. През 2006 г. подписахме двустранно Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което даде възможност за по-голямо участие на американски военнослужещи в двустранни и многостранни учения в България. Посредством Европейската инициатива за възпиране САЩ са инвестирали повече от 50 милиона долара за подобряване на военните съоръжения в България, където американски ротационни подразделения редовно се обучават съвместно със своите български колеги. Едно от първите ми посещения извън София беше в нашата съвместна база в Ново село – един добър пример за това колко добре работят заедно нашите войски. Обхватът и честотата на нашето военно сътрудничество с България непрекъснато нарастват, като през 2019 г. имаме 200 съвместни военни мероприятия, включително 19 учения, спонсорирани от САЩ.

От присъединяването си към НАТО през 2004 г. България е ангажирана с отстояването на силна и свободна Европа и действа като надежден съюзник на Балканите – регион от стратегическо значение за Съединените щати. Българските войници се биха редом с американските в операции в Ирак и Афганистан и участваха в коалиционни операции в Либия, Косово и Босна. Освен това в съответствие с обещанията за разходи за отбрана, поети от всички съюзници по време на срещата на НАТО през 2014 г. в Уелс, България следва план за достигане на своята поставена цел за разходи за отбрана до 2024 г. Скорошната покупка на многоцелеви изтребители Ф-16 демонстрира, че България предприема активни действия за военна модернизация, за да бъде още по-способен съюзник и партньор.

От наша страна, правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 милиона долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години. Повече от 5000 български военнослужещи и цивилни представители на министерствата на отбраната, вътрешните работи и външните работи са участвали в американски обучителни програми. Освен това американските военнослужещи са изградили добросъседски отношения с хората по места из цялата страна. От 2010 г. насам САЩ си партнират с местни общини, осъществявайки близо 60 проекта за изграждане и обновяване на училища и други обекти в цялата страна в подкрепа на българската стратегия за социално-икономическо развитие.

И макар че вече правим толкова много неща заедно в сферата на сигурноста, и двете страни сме съгласни, че искаме да правим още повече, надграждайки върху постигнатите успехи. Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на десетгодишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морските, кибер- и хибридните заплахи в черноморския регион. Ще увеличим броя на военните учения с българските си колеги, включвайки по-комплексни и динамични съвместни тренировки и учения. Съединените щати също така ще продължат да подкрепят усилията на България за модернизация посредством предоставяне на помощ в областта на сигурността и улесняване на достъпа до напреднали американски военни технологии. Освен текущите преговори за придобиване на нова военна техника, ние също така разглеждаме възможностите за съвместно производство на определени продукти с военно предназначение.

На второ място, по отношение на икономиката, търговията и енергетиката: Гордея се с нашите силни икономически връзки и напредъка им през годините. През последните 30 години станахме свидетели на възраждането на България от руините на комунистическата планова икономика, изграждането на процъфтяващ информационно-технологичен сектор и огромните ползи от все по-задълбочаващите се връзки със западни компании. Американските фирми са инвестирали над 2.5 милиарда долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. По този начин се създадоха над 30000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременното земеделие, което нареди Съединените щати сред първите шест държави, инвестиращи в България. Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 милиарда долара, като продължава да нараства. Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни стоки, като особено висок ръст отбелязва износът на електронни технологии и устройства, части за авотомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии.

И това е само началото. Можем да създадем още по-висока икономическа стойност и по-големи социални ползи от двете страни на Атлантика. Съединените щати предлагат подкрепата си и достъп на български фирми до американски компании, за да помогнем на българския народ да стане по-богат и по-производителен. В следващите месеци ще срещнем българския бизнес с американски фирми в рамките на няколко търговски изложения, като първото такова в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии предстои още следващата седмица. Предстои и да подпомагаме и организираме още много бизнес събития и да се съсредоточим повече върху стартъп компании, инкубатори и предприемачество. Надявам се, че българската диаспора ще се включи в този обмен, защото тя може да предложи много в това отношение и трябва да бъде неразривна част от бъдещото развитие на страната.
Ще продължим да работим с вашето правителство и икономическия елит на страната, за да помогнем на България да се

подготви за по-нататъшна интеграция в световни икономически структури и да стане жизненоважен и активен член на регионалната и глобалната икономика. Този напредък, заедно с отключването на пълния потенциал на американско-българските икономически отношения, обаче ще изисква подобряване на инвестиционния климат, на предвидимостта на регулаторната рамка, на тръжните процедури и на спазването на правата върху интелектуалната собственост. Това също ще изисква по-голяма прозрачност в търговските преговори и надеждна съдебна система. Готова съм да задавам трудните въпроси, за да постигна положителна промяна.

Предполагам, че всички вече сте видели и прочели, че ключова тема по време на срещата в Белия дом беше енергийното сътрудничество. Президентът Тръмп и министър-председателят Борисов обсъдиха нашата споделена цел България да се превърне в истински газов разпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона. Решена съм да подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва изграждане на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминал за втечнен газ в Александруполис. В началото на този месец пътувах заедно с посланиците на Гърция и Азербайджан, министъра на енергетиката, премиера Борисов и съответните търговски компании до хасковския регион, за да проверим напредъка в изграждането на гръцко-българската връзка, като ще продължа да следя внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени.

За разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ. Но нека не спираме дотук. Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията.

В ядрената област България е на прага да вземе важни решения. За тази цел ще доведем тук технически екип от американски експерти, който да оцени наличните възможности и да започне конструктивен диалог с българските си колеги относно най-доброто бъдещо развитие. Работейки заедно и вземайки предвид стратегическите реалности и променящите се пазарни условия, можем да очертаем най-добрия път напред, ползвайки се от преимуществата на американския опит, включително и в ядрената енергетика.

Фокусът върху нашите силни двустранни отношения в този исторически момент е навременен и важен, тъй като той носи по-широки последствия за регионалната и международната сигурност. Част от изпълнението на стратегическата ни визия за партньорство е насърчаване ролята на България като жизненоважен регионален играч. Приветствам евроатлантическата ориентация на България и образцовата демонстрация на регионално лидерство в трансграничната сигурност и миграционния контрол с пряк ангажимент по опазване на външните граници на ЕС. В началото на следващия месец България ще организира съвместно с нас регионален форум за противодействие на насилствения екстремизъм на Балканите като още една демонстрация на своето регионално лидерство.

САЩ и България споделят и желание да работят заедно чрез многостранни форуми за насърчаване на регионалното развитие в Централна и Източна Европа чрез разширяване на жизненоважната енергийна, транспортна и дигитална инфраструктура. Чрез платформи като инициативата „Три морета“ и „Партньорство за трансатлантическо енергийно сътрудничество“ ще продължим да работим заедно за постигане на конкретен напредък. САЩ също така са готови да окажат подкрепа за борба срещу киберпрестъпността и укрепване на безжичните комуникационни мрежи на България, с цел засилване защитата на България в областта на технологиите и иновациите. На последно място бихме искали да сме сигурни, че 5G мрежите на България са изградени с подходящ контрол за сигурност.

Надявам се, че сте забелязали активизиране на взаимодействеито между нашите две страни през последния месец. Отново повтарям, че това е само началото. Предстои серия от високопоставени посещения, с които ще дадем начало на нашия нов диалог. Всичко това е свидетелство за нашия ангажимент за взаимодействие с България на най-високо военно и цивилно равнище.

И накрая относно укрепването на демокрацията и върховенството на закона: Посолство ми ще работи с българските си партньори за укрепване на демокрацията и подобряване на възможностите на свободен пазар в България. С помощта на нашия нов съветник от Департамента по правосъдие, който ще пристигне в София само след няколко дни, планирам да работим едневременно с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави. То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция. Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България.

В допълнение към насърчаването на прозрачност, всяка силна демокрация трябва неотклонно да брани медийната свобода и да уважава гласа на малцинството. Само когато се чуят всички гласове и когато гражданите вярват на своето правителство и на държавните институции България може да достигне своя пълен потенциал. САЩ ще продължат да подкрепят българското гражданско общество, да насърчават свободното и прозрчно медийно пространство и да подчертават значимостта от закрила на човешките права. В усилията ни за напредък в сферата на върховенството на закона изключително ценя изградените партньорски отношения между посолството и неправителствени организации, които посвещават усилията си за развитие на човешкия капитал и насърчаване на съдебна реформа и допринася за успеха на България и развитието на частния й сектор.
В заключение трябва да отчета, че всичко постигнато досега в нашето обхватно сътрудничество е изградено с трийсетгодишните усилия на много от присъстващите тук днес. Успехите ни дойдоха благодарение на взаимното ни желание да видим успеха на другия и да израстваме като съюзници и партньори в един свободен, безопасен и проспериращ свят. Със сигурност през последните 30 години сме постигнали много заедно. Въпреки това на хоризонта се очертава още много, с което да се похвалим пред следващите три, трийсет и още повече години.

През времето, което ще прекарам в България, се надявам не само да опозная обикновени български граждани, които в ежедневието си проявяват смелост, характер и творчество, но и да използвам огромния потенциал на българския народ, за да изведем партньорството между САЩ и България на по-високо ниво. За мен е истинска чест, че мога да имам водеща роля в тези важни отношения, и с удоволствие ще работя с вас за постигането на нашите общи цели.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio