САЩ втвърдяват тона срещу „Турски поток“ в България

САЩ втвърдяват тона срещу „Турски поток“ в България

Съединените американски щати втвърдяват позицията си срещу строежа на „Турски поток“ в България. Това е изводът, който може да се направи от речта на американския посланик в София Херо Мустафа пред Атлантическия клуб.

„Продължаването на „Турски поток“ през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна“, каза в речта си Мустафа. „За разлика от „Турски поток“, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ в Александруполис обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ“, допълни тя, цитирана от „Дневник“.

Американският посланик за първи път директно споменава „Турски поток“ в своя реч. За продължаването на проекта през територията на България не се говореше никъде и двата заключителни документа, разпространени след разговорите между американския президент Доналд Тръмп и българския министър-председателят Бойко Борисов.

Мустафа припомни коментира обаче друг момент от разговорите – България да се превърне в газов хъб. „Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията“, каза Мустафа.

Посланикът посочи още, че ще продължи да следи внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. „Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени“, добави Мустафа.

Изказването идва на фона на нов рунд от игра на нерви и изнудване между Русия и Украйна за транзита на руски газ от 1 януари 2020 г. Двете страни все още нямат подписан договор за транзит на руски газ към Европа. Русия заплащва да спре изобщо износа през Украйна. Украинската компания „Нафтогаз“ пък обяви, че ще започна да пълни собствените си подземни резерви с газ, ако договор за транзит на газ не бъде подписан.

 

Категории Акцент, Пари, ФинансиЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio