Румен Радев обяви Иван Гешев за главен прокурор и апелира за промяна на Конституцията

Румен Радев обяви Иван Гешев за главен прокурор и апелира за промяна на Конституцията

Гешев коментира инициативата на президента: Прокуратурата е част от съдебната власт и там й е мястото

 

Президентът Румен Радев издаде указ, с който назначи Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви самият той в специално изявление, но не се допуснаха въпроси на журналисти. Преди това Радев и Гешев проведоха 45-минутна среща.

„В началото на месеца върнах предложението на ВСС за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее“, обяви след разговора пред журналистите държавният глава.

„Няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал“, аргументира се президентът.

Президентът обясни как по време на срещата изразил очакванията си към работата на прокуратурата и как щял да направи широк дебат за промени на Конституцията.

„Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона. Без оглед на участието във властта. Българите очакват развръзка за скритите офшорни сметки, имоти и придобивки на политици зад граница; за корупцията във властта; за безобразното качество на инфраструктурните проекти и ремонти; за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор – не селективно посочване на виновни, а всички, престъпили закона, да бъдат наказани“, каза още Радев.

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации“, обяви още Радев.

„От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите“, допълни още държавният глава.

Преди официалното си встъпване на поста главен прокурор Иван Гешев след срещата и след изявлението на президента Румен Радев заяви:

„Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Това, което каза президентът, съзнавам в голямата си част, е очакване на повечето граждани за повече справедливост. Няма да коментирам какво ще направя, няма да коментирам приоритетите си преди да встъпя в длъжност като главен прокурор.“

„Прокуратурата е част от съдебната власт и там й е мястото – това е мнението на почти цялата магистратска общност. Президентът каза, че ще инициира дебат по темата за промяна на Конституцията, но не съм чул конкретно какво следва да бъде променено, защото президентът не каза“, допълни Гешев.

На въпрос дали прокуратурата е работила селективно по делото КТБ, Гешев съобщи, че не смята той или екипът по делото да е работил селективно.

„Това ще стане ясно в хода на делото. Това е моята оценка от юридическа гледна точка – делото е натоварено с политически очаквания, но то не трябва да бъде натоварено с други очаквания извън наказателния процес. Прокуратурата е достатъчно отчетлива, но има накъде да се работи. Не прокуратурата е причина за всички проблеми в тази държава, както някои олигархични политици се опитват да внушат. Прокуратурата има определени проблеми, които трябва да бъдат решени, но фиксацията, че една институция е нещо лошо и трябва да се бориш с нея, е непродуктивно и се използва не в интерес на държавата, институциите или българските граждани, а се ползва в личен интерес“, уточни новоизбраният за главен прокурор.

„Всеки български гражданин има право да протестира и да изказва мнението си, както реши“, коментира Гешев протестите срещу и в негова подкрепа.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio