България системно е изнасяла оръжия за бунтовниците в Сирия

Разследване:

България системно е изнасяла оръжия за бунтовниците в Сирия

Български компании са доставяли оръжия за бунтовниците в Сирия, използвайки тайна програма на САЩ за въоръжаване на съперниците на Асад. Това става ясно от разследването на британския сайт Bellingcat и руското издание The Insider за покушението срещу българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през април 2015 г.

Без да акцентира на това, разследването казва, че Русия смята българската оръжейна промишленост да враждебна на интересите ѝ. Причината е, че от началото на 2015 г. няколко български производители и износители на оръжие се използвали таен американски бюджет за доставяне на оръжие за сирийските бунтовници. „Търсенето на леки и средно тежки оръжия и муниции от Източна Европа растеше бясно и български износители много искаха да получат дял от удовлетворяването му. Износът на оръжия, естествено, не беше директно за сирийските бунтовници, а преди това се продаваше на подставени лица като Азербайджан и Саудитска Арабия“, пише Bellingcat.

Че българско оръжие достига до бунтовниците в Сирия не е новост. За това има много свидетелства и доста журналистически разследвания. Разследване на Балканската мрежа за разследваща журналисти (BIRN) например проследи пътя на сръбски картечници, минаващ и през български оръжейни посредници.

Снимка: bellingcat.com
Снимка: bellingcat.com

За първи път обаче авторитетни разследващи групи говорят за очевидно системно и съзнателно въоръжаване на участници във военния конфликт в Сирия с произход България, чрез фиктивни крайни получатели („енд юзери“). Според Bellingcat това се е случвало през фиктивен износ за Азербейджан и Саудитска арабия. Разследващата група публикува писмо на Министерството на външните работи на България до посолството на Азербейджан в България. В него се сочи конкретен полет на самолет Ил 76 на Министерството на отбраната на Азербейджан. С него е договорена доставката между 12 и 19 май на въоръжение за азиатската страна, което идва от две български компании – Transmobile и Alguns.

Bellingcat са изследвали заявките за доставка на оръжие от България към Азербейджан във връзка с подадено заявление от фирмата ЕМКО на Гебрев. Пред изданието Гебрев твърди, че неговата компания не е подавала такова заявление и то е изфабрикувано от негови конкуренти с цел да го „натопят“ пред Русия като доставчик на въоръжение за зони с руско влияние.

В годините след 2014 г. военната индустрия на България отбеляза значителен скок в износа. Публична тайна е, че това в значителна степен се дължи на конфликта в Сирия. Необясними например бяха многократните завишения на износа за страни от Близкия Изток като Саудитска Арабия, видими в данните от годишните доклади за дейността на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Данните за 2015 г. например показват скок до над 50 млн. евро в заявките за износ на оръжие за Азербейджан. Година по-рано заявки са били за едва 15 млн. евро. През 2014 г. заявките за доставка на оръжие за Саудитска арабия са за 85 млн. евро, а реазлизираният износ е бил малко под 20 млн. евро. През 2015 г. данните са съответно 101 млн. евро и 92 млн. евро. За да стигнат през 2017 г. до 416 млн. евро.

В документите на Bellingcat като износител за Азербейджан се цитира името на българската „Алгънс“.

Компанията стана публично известна след един фатален инцидент на полигона край Анево. Тогава ветеран от американския флот умира, а други двама американски граждани и двама български са ранени. Причината е, че граната се взривява при зареждане в гранатомет РПГ-7.

Официалната държавна версия в лицето на тогавашния министър на икономиката Божидар Лукарски е, че “това е инцидент като част от  учения, които се провеждат от частната оръжейна фирма „Алгънс“ с техни боеприпаси. Те са по договор с чуждестранните лица, които основно са пострадали.”

Пострадалите американските граждани набързо са транспортирани за лечение извън България, а разследването по случая замира. Този инцидент принуди САЩ да признае, че е купувала оръжие от България като част от усилията на Вашингтон за подкрепа на сирийските опозиционни сили.

Категории Акцент, Икономика, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.