Цацаров коментира „правната“ и „политическата“ логика на избора му за шеф на КПКОНПИ

Цацаров коментира „правната“ и „политическата“ логика на избора му за шеф на КПКОНПИ

 

„Комисията действа по закон. Ако мотивът на някого е, че този, който избира, не може да бъде разследван, може би малко трябва да се замисли за правната логика. Аз политическа логика не желая да коментирам“. Така номинираният за шеф на антикорупционната комисия и все още главен прокурор Сотир Цацаров отговори на въпрос в Народното събрание какво мисли за мнението на БСП, че начинът за избор е сгрешен и не гарантира разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Сотир Цацаров коментира и идеята на левицата комисията и председателят да се назначават от президента, като заяви, че за него този модел „не е най-положителният и най-работещ“. Припомни, че това е била идея на социалистите и преди години при обсъждането изобщо на модела за създаване на единен антикорупционен орган и още тогава той изразил това си становище. сега не го променял. И коментарът му не е свързан с това, че се кандидатира за поста в КПКОНПИ.

Главният прокурор Сотир Цацаров  беше предложен от ГЕРБ за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той каза заяви още, че се е съгласил да се кандидатира за поста, защото смята, че антикорупционният орган има потенциал. Цацаров смята, че може някакъв начин да допринесе за това комисията да получи това място, което ѝ отрежда законът.

Цацаров е в парламента, за да се срещне с представители на „Обединени патриоти“ и да им представи идеите си за работа. Той вече получи индиректна подкрепа от ДПС, докато от БСП по-скоро няма да подкрепят нито една от двете кандидатури. Другият претендент за поста е Симеон Найденов, който беше предложен от „Воля“.

„Промените в работата, които бих предложил, ще се съдържат в концепцията. В нея ще има конкретни и прагматични неща, които са свързани с работата на комисията и които ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, което се намира в момента“, каза Цацаров, като допълни, че не председателят на комисията, нито самата комисия, имат правомощия да инициират законодателни промени, но според него такива са силно необходими и ако бъде питан за тях, той няма да крие мнението си.

„Законът се нуждае от промени, има доста несъвършенства, аз и в концепцията, и в изслушването, ако такива въпроси бъдат зададени, няма да скрия мнението си по въпроса и това, което според мен трябва да бъде направено“, заяви Цацаров.

На въпрос дали хората могат да са оптимисти за работата му като шеф на антикорупционната комисия, Цацаров заяви: „Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава, трябва да сме оптимисти за всички. Ако трябва да сме оптимисти, трябва да сме оптимисти за всичко. Ако ви стряска оптимизма в мен, няма вълшебник, който може като главен прокурор или като председател на която и да е комисия, не президентът да го назначава – патриархът да го назначава, той не може да се справи сам с всичко“.

 

 

Снимка: БГНЕС

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio