Най-голямото IPO в историята или обикновен политически театър

Най-голямото IPO в историята или обикновен политически театър

Саудитска Арабия е все по-близо до листването на акциите на държавната компания Aramco, която контролира петролната индустрия в кралството. Но колкото по-близо до реализацията е този проточил се във времето проект, толкова повече въпроси възникват около него.  Първичното публично предлагане на акции (IPO) ще оцени компанията на около 1.7 трилиона долара, показва публикуваният наскоро проспект за предлагането, цитиран от „Ройтерс“. Това е значително по-ниска стойност от 2 трилиона долара, търсена от престолонаследника на Саудитска Арабия. Въпреки това IPO на Aramco ще бъде най-голямото в света, виждано някога.

Оценката

Aramco не може да продава акциите си директно на инвеститори в Съединените щати и други пазари, тъй като първоначалното публично предлагане ще бъде ограничено до саудитците и онези чуждестранни институции, на които е разрешено да инвестират на фондовия пазар на кралството.

Петролният гигант заяви, че планира да продаде 1.5% от компанията, или около 3 милиарда акции, в индикативен ценови диапазон от 30 рияла до 32 рияла. Това оценява IPO на 96 милиарда рияла (около 25.6 милиарда долара) и дава на компанията потенциална пазарна стойност между 1.6 трилиона и 1.7 трилиона долара.

Тази стойност ще остави далеч назад досегашния лидер –  китайския гигант за електронна търговия Alibaba, чийто рекорден дебют на борсата в Ню Йорк през 2014 г. оцени компанията на 25 милиарда долара.

IPO размерът на Aramco може да бъде по-голям, ако има достатъчно търсене, за да се използва опция за надхвърляне с до 15% в цената.

„Планираме да се включим в това IPO с двата фонда, които управляваме“, заяви пред „Ройтерс“ Захари Чефарати, главен изпълнителен директор на базираната в Дубай Dalma Capital Management Ltd. Той добави, че предварителната оценка е в съответствие с очакванията на компанията му.

Aramco започна процеса по своето IPO на 3 ноември след поредица от провалени стартове. Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който очерта идеята преди почти четири години, се стреми да събере милиарди долари за инвестиции в различни от петрола отрасли, да създаде заетост и да разнообрази икономиката на най-големия световен износител на суров петрол.

Елиминиране на чуждите инвеститори

В оригиналния си проспект, публикуван на 9 ноември тази година, Aramco заяви, че вътрешното IPO ще бъде направено на институционални инвеститори извън Съединените щати съгласно Правило S на Закона за ценните книжа на САЩ от 1933 г. и вътре в Съединените щати съгласно Правило 144A от Закона за ценните книжа в САЩ.

Но в неделя в изненадващо допълнение към проспекта за IPO Aramco заяви, че е премахнала всякакво позоваване на подобни разпоредби. „Ройтерс“ цитира трима запознати с плановете на Aramco източници, според които за IPO- то няма предвидени международни представяния, на които акциите да бъдат предлагани.

„Очаквам, че това е отражение на слабото международно търсене“, казва Рори Фийф, управляващ директор на MENA Advisors.

Анализаторите от банки, работещи на борсата на Рияд, са дали диапазон на оценка от 1.2 трилиона до 2.3 трилиона долара за IPO на Aramco. Понижението от първоначалната цел на престолонаследника Мохамед подчертава предизвикателствата пред компанията.

Убийството, което провали всичко

Репутацията на престолонаследника беше опетнена от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през миналата година. Хашоги изчезна след посещение на саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Първоначално Саудитска Арабия отричаше да има каквато и да е връзка с изчезването. След силен международен натиск и след разследване на турските власти кралството беше принудено да признае, че Хашоги е намерил смъртта си в консулството „след спречкване“.

Разследване на специалния докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар определи тази смърт като предумишлено убийство, което е „най-тежкото нарушение на най-фундаменталното право от всички – правото на живот“.

Подложена на голям международен натиск, саудитската кралска фамилия трябваше да предприеме мерки и в крайна сметка след кратко разследване саудитският главен прокурор изправи на съд 11 обвиняеми за организиране на убийството, а за 5 от тях поиска смъртни присъди.

Убийството на Хашоги предреши неуспешни опит за IPO на Aramaco през 2018 г. Сега обаче случаят сякаш вече е позабравен и кралската фамилия в Рияд ще се опита да се възползва.

Aramco е най-печелившата компания в света с планиран дивидент в размер на 75 милиарда долара през следващата година. Това е повече от пет пъти повече от дивидента на Apple – най-голямата компания в широкия индекс на САЩ S&P 500.

Петрол на доизживяване

Впускането в инвестиция като Aramco обаче е залог в момент, когато се очаква глобалното търсене на петрол да се забави от 2025 г. поради мерки за намаляване на емисиите на парникови газове и нарастваща употреба на електрически превозни средства.

Съществува и политически риск, тъй като саудитското правителство, което разчита на Aramco за по-голямата част от бюджета си, ще продължи да контролира компанията. Въпреки въпросите, които идват от чужбина, IPO на Aramco се очаква да бъде голям хит сред саудитците, коментира „Ройтерс“.

Инвеститорите на дребно имат срок до 28 ноември да се регистрират за IPO, докато институционалните инвеститори могат да го направят до 4 декември.

Листването в Рияд идва след първоначални индикации от кралската фамилия за предлагане на поне 5% от компанията, при това, както на вътрешните, така и на международните борси.  Aramco упълномощи 27 банки да работят по сделката, включително Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan и Morgan Stanley.

Категории Акцент, Икономика, Конфликти, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.