Боян Магдалинчев: Няма основания президентът да сезира Конституционния съд

Боян Магдалинчев: Няма основания президентът да сезира Конституционния съд

 

Нова процедура по номиниране на главен прокурор можеше да има, ако при прегласуването на избрания от ВСС Иван Гешев не беше получил подкрепа от поне 17 членове. Това заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред bTВ.

Висшия съдебен съвет вчера отново избра Иван Гешев за главен прокурор със същата подкрепа на 20 души и четирима „против“ след ветото на президента Румен Радев.

„Вчера голяма част от времето мина в опит процедурата да бъде прекратена – нямаше такива законови основания. Би могло, ако Гешев си оттегли кандидатурата“, обясни Магдалинчев.

По думите му сега държавният глава е длъжен да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Запитан има ли вариант президентът Румен Радев да сезира Конституционния съд за процедурата, представляващият ВСС обяви, че мотивът „липса на състезание“ не е основание да се сезира КС.  Това бе и мотивът на президента за връщане указа за избора на Гешев като единствен състезател в конкурс.

Според Магдалинчев съдия Атанаска Дишева не е била заплашена от Иван Гешев. Припомняме, че вчера по време на почивката съдия Дишева е била заплашен в коридора на ВСС, което самата тя разказа пред пленума на ВСС.

В присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Чолаков Иван Гешев е казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник“. На въпроса дали я заплашва, Гешев е отговорил: „Не, не“ и се изсмял.

Припомняме, бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов след напускането на съдебната система бе избран за общински съветник в София.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio