Горанов: Ако кметовете не повишат местните такси, да не чакат от държавата

Горанов: Ако кметовете не повишат местните такси, да не чакат от държавата

 

„Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата. Тя трябва да се финансира от имуществените данъци“. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Той обаче не потвърди, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще се съобразят с неговото мнение и ще увеличат данъците и таксите, но обясни, че ако не го направят, няма да могат да искат пари от държавата.

„Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството“, допълни Горанов.

Той коментира, че приходите в държавния бюджет за следващата година нарастват.

„Хипотезата, че залагаме по-ниски приходи, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна“, коментира Горанов. И допълни, че през следващата година ще бъдат събрани с около 3.5 млрд. лева повече.

Министърът подчерта, че нито лев от преизпълнение на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. Ако има такива средства, то те автоматично отиват за подобряване на бюджетното салдо, каза той.

„Както върви изпълнението на бюджета, ще имаме основание да дадем коледни надбавки“, коментира Горанов.

Според него, за да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи. И увери, че властите работят в тази посока и „притискат реалния сектор да следва подобна политика“.

„Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това. Мисля, че инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла“, допълни Горанов.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio