Борисов се скара на „Демократична България“ заради „подкрепата“ за Манолова

Борисов се скара на „Демократична България“ заради „подкрепата“ за Манолова

 

„Това не е градска десница. Това е опозицията вътре в комунистическата партия, която е била.“

Така лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов коментира  „съешаването“ на „Демократична България“ и левицата на национална среща на партията с новоизбраните кметове. По-голямата част от изказването му бе посветена на „градската десница“, която подкрепила Мая Манолова на балотажа за кмет на София.

На първия ред до лидера на управляващата партия от двете му страни бяха президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), който в миналия мандат на кабинета „Борисов“ бе считан за връзката между ГЕРБ и коалиционния партньор, тогава Реформаторски блок, и лидера на СДС Румен Христов в качеството си на партньор на управляващите.

„Те ли демократи, бе! Те ли се съишиха с Христо Иванов и Атанасов. Искаш ли да ти кажа, Росене, това не е градска десница, това е опозицията вътре в комунистическата партия, която е била!“, обърна се към Плевнелиев Борисов, вероятно визирайки „съешение“ между лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов с левицата.

„Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура“, заяви Борисов.

 

Борисов атакува лидерите на ДБ персонално – като хора, призовали демократичната общност да се гласува за Манолова.  Посочи, че неговото правителство е спряло сделката с шведските изтребители „Грипен“ и е дало „геостратегическо направление за пръв път на България реално“, като е осъществило сделката за американските F-16. И посочи, че опонентите му се „озлобили най-много“ от тази сделка.

Изтъкна, че вече се строи интерконектор с Гърция за американски втечнен газ, а службите са изгонили за шпионаж „един по един няколко човека“, очевидно намеквайки за руски дипломати.

„Ето това вече ги разкри и те си отидоха при Мая Манолова! Защо не ни подкрепиха поне сега!“ Какво им хареса Манолова! Мутра ли е Фандъкова, каква е! Или диктаторът!“, продължи Борисов с атаката срещу гласоподавателите.

По отношение на коалиционните си партньори от СДС той обясни, че с Румен Христов „не сме най-добрите приятели“. Но изтъкна, че в залата присъстват и кметове на СДС, които са били срещу ГЕРБ на местния вот, защото двете партии са обединени от синия цвят.

„Ние няма да ставаме една партия. Принципът на синия цвят ни задължава да бъдем заедно.  Да подкрепиш срещу десните партии опонента си. Защо ви дразни това, че ние сме евроатлантическа партия. Кое ги дразни толкова, та да предпочетат другите“, каза Борисов.

Той все пак призна, че е научил нещо от Корнелия Нинова, а именно ограничението за не повече от три мандата за избираеми длъжности.

„Но я гледах на една такава трибунка с десетина човека около нея, тя обяви старта на промяната. Това ме провокира да покажем с Румен Христов, със земеделците как изглежда пропукания ГЕРБ. По техните разбирания, ако излезем отвън, това ще е голям протест. В някои градове с колегите от СДС бяхме противници, коалицията не можа да излъчи единна кандидатура. Когато става въпрос за ценности, за т.нар. синя идея, за демокрацията, антикомунизма, ние нямаме какво да се замислим. Нашият противник на ГЕРБ във Видин е тук с нас. В Пазардик с Тошко се борихме, той днес е с нас. Те по изконната си същност са демократи. Нали само преди три месеца от Хасково тръгваше промяната? Е, гражданите на Хасково ни дадоха първи тур още победа. По-добра реабилитация от тази няма.“

Борисов заяви, че сега няма да се кара на актива, за да не бъде използвано това от противниците на ГЕРБ.

„Ние с тая армия ако им направим предсрочни избори какво ще стане? Няма сфера в която да няма ръст“, каза Борисов.

Той специално изтъкна, че ромите има за какво да го обичат.

„Те като ме видят, скачат и викат, защото им осигуряваме работни места, вкарахме и 50 000 деца да учат, не да се учат да крадат“, каза Борисов.

Той призова Нинова да изпрати при него кандидатите на БСП, които твърдят, че срещу тях е бил оказан натиск от държвната администрация. И декларира, че ако това е вярно, той лично ще им се извини, като намекна, че ако някой си е превишил правата, ще си понесе отговорността.

„Ние за Кърджали ако решим да пискаме, то е чудо там. Но пак се справихме добре. Да поздравя българските мюсюлмани, които подкрепиха нашите кметове в смесените райони“, каза още Борисов.

 

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio