САЩ одобриха санкции срещу Турция и признаха арменския геноцид

САЩ одобриха санкции срещу Турция и признаха арменския геноцид

 

Камарата на представителите на САЩ одобри с голямо мнозинство снощи пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор като наказание заради нейното нахлуване в Сирия, предадоха „Асошиейтед прес“ и БТА.

В полза на санкциите имаше 403 гласа и само 16 против. Това се случва в момент, когато Анкара след изтегляне на кюрдските бойци, срещу които бе първата ѝ операция в региона, се готви да създаде „безопасна зона“ в Северна Сирия и да започне съвместни патрули с руски сили. Все още няма насрочен вот по този текст в Сената.

Освен това с 405 гласа „за“ и 11 „против“ се прие резолюция, с която се утвърждава като политика на Съединените щати отбелязването като геноцид на масовото изтребление на 1.5 млн. арменци в Османската империя между 1915 и 1923 г. Република Турция, изникнала от руините на империята, признава, че мнозина арменци са били убити, но отрича както посочван от Армения и много историци брой, така и определението „геноцид“.

Реакцията на Анкара бе да заяви, че резолюцията е „лишена от каквато и да било историческа или правна база“ и „като безсмислена политическа стъпка е насочена само към арменското лоби и антитурски групи“.

Пакетът от санкции предвижда ограничаване на оръжейните продажби за Анкара и затруднява достъпа на високопоставени турски служители до личните им авоари в САЩ. Президентът Доналд Тръмп се задължава да наложи ограничения срещу конкретни лица, имащи отношение към турската военна операция в Сирия, и в частност турския министър на отбраната Хулуси Акар. Освен това Вашингтон се задължава да въведе ограничения и във връзка със закупуването от Турция на руската ракетна система за противовъздушна отбрана С-400.

На американските власти се забранява „да предоставят на правителството на Турция стоки, услуги и технологии с отбранително предназначение“, ако те могат да бъдат използвани по време на операцията в Сирия. Предвиждат се санкции и срещу чужденци, опитващи се да продават военно оборудване на Турция.

Сред другите предвидени мерки Държавният департамент на САЩ, министерството на финансите и разузнавателните служби се задължават да предоставят подробна информация за активите, инвестициите и доходите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на членовете на неговото семейство. Предвижда се мерките да останат в сила до изтеглянето на Турция от Северна Сирия. Президенът Тръмп ще има право да отложи налагането на тези наказателни мерки, ако това се окаже от полза за „интересите на националната сигурност“ на САЩ. Автор на законопроекта е шефът на комисията по външните работи на Камарата Елиът Енгъл.

Тръмп въведе за кратко санкции заради операция „Извор на мира“, но ги отмени, след като офанзивата бе временно спряна в края на петдневно примирие и след среща на Ердоган с руския му колега Владимир Путин.

Турското външно министерство реагира светкавично снощи и заклейми решението на американския Конгрес, като заяви, че то противоречи на съюзническите отношения между двете страни в рамките на НАТО.

В декларацията на министерството се посочва още, че то противоречи и на споразумението между Анкара и Вашингтон от 17 октомври за пауза в турската офанзива в Сирия. Призовава се американската администрация да вземе мерки за предотвратяване на стъпки, които допълнително ще навредят на двустранните отношения.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio