Галъп: Подкрепата за Игнатов и Бонев идва от младите и образованите

Галъп: Подкрепата за Игнатов и Бонев идва от младите и образованите

 

„Галъп“ представя демографската картина на избирателите на основните претенденти за общинската власт в София. Всеки може да направи самостоятелен прочит кой от кого колко „взема“, кой е мобилизиран, какви са структурите на електоратите и т.н. Предлагаме някои от най-видимите наблюдения и хипотези.

Преимуществено млади хора са подкрепили Борис Бонев – очевидно в негово лице са открили възможност за протестно гласуване срещу статуквото. Една трета от вота за Бонев идва от групата на 18-30-годишните. За сравнение – средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14%.

Наред с всички останали, и при Фандъкова, и при Манолова личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им. Явно, и „сини“, и „червени“ имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София. Това е и отличителната черта на столицата – докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено „червен“.

Най-активните в икономически план възрасти пък, очаквано, подкрепят кандидати от типа на Бонев и Игнатов. Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е – по традиция за това политическо пространство – в по-голяма степен представен сред най-образованите групи.

Каква е партийната структура на вота за двете основни кандидатки? При Фандъкова той е почти изцяло изграден от привърженици на ГЕРБ. При Манолова, обратно, партийният вот на БСП е около една втора. Останалото са предимно привърженици на нови, протестни, малки и пр. формации или дистанцирани от политиката хора. Двете кандидатки по-скоро са успели да влязат в очаквания профил на партиен кандидат и кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Любопитно е, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано „женски“ вот. „По-мъжки“ е той при Джамбазки и особено при Сидеров. Последното е логично при по-радикалните групи и е очаквано на фона и на възрастово-половата структура на общността.

Значи ли това, че и БСП в София не е била достатъчно мобилизирана зад Манолова? Може би да. В партиен план БСП може би не успява да достигне резултата си от евроизборите наскоро в абсолютни гласове – тогава те събраха 85 хиляди гласа.

В същото време Йорданка Фандъкова явно взима поне 70 000 гласа по-малко в сравнение с кметските избори в София през 2011 и 2015 г. – тогава тя имаше около и над 240 хиляди гласа. Сега – по предварителни изчисления – гласовете ще се окажат около 170 хиляди, при около 130 хиляди за Манолова.

В двете таблици може да видите електоралните профили на отделните кандидати за кмет.

Таблица 1 (хоризонтален профил) – Структура на групи гласоподаватели според вота за кмет – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.

Таблица 2 (вертикален профил) – Структура на електоратите на основните кандидати за кмет – сборовете по вертикали дават 100%.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio