Почина съветският писател дисидент Владимир Буковски

Почина съветският писател дисидент Владимир Буковски

 

Съветският писател дисидент Владимир Буковски е починал в неделя на 76 години в американския град Кембридж, щата Масачузетс от сърдечен пристъп, съобщи ТАСС, като се позова на пресслужбата на организацията Bukovsky Center.

През 60-70-те години на миналия век Буковски бе известен деец на дисидентското движение в СССР. През 1972 г. бе осъден за антисъветска агитация на две години затвор и пет години в поправителен лагер. През 1976 г. на летището в Цюрих в неутрална Швейцария съветските власти го размениха за лидера на Чилийската комунистическа партия Луис Корвалан.

Оттогава Буковски живееше в град Кембридж, където се намира Харвардският университет. През 1991 г., малко преди разпадането на СССР, Владимир Буковски се завърна в Москва и получи руско гражданство.

През май 1963 г. е арестуван за първи път за организиране на поетични срещи в центъра на Москва (близо до паметника на Маяковски). Официалното обвинение е за опит за разпространение на забранена антисъветска литература – югославската книга на Милован Джилас „Новата класа“. Признат е за невменяем и изпратен за принудително лечение в психиатричната клиника в Ленинград от юни 1963 до февруари 1965 г.

През декември 1965 г. Буковски организира демонстрация на Пушкиновия площад в Москва в защита на писателите Андрей Синявски, Юлий Даниел.

Три дни преди плануваната демонстрация Буковски е арестуван, след което е държан затворен без обвинение в различни психиатрични клиники до юли 1966 г. През януари 1967 г. е арестуван за организиране на демонстрация в защита на Александър Гинзбург и Юрий Галансков и други дисиденти. Освободен е през януари 1970 г.

През 1971 г. Буковски успява да предаде на Запад повече от 150 страници доказателствен материал за репресиите над политически неудобните в специализирани психиатрични клиники в Съветския съюз. Информацията привлича вниманието на правозащитници от цял свят (включително вътре в страната) и става повод за последвалия му арест по-късно същата година.

На процеса през юли 1972 г. Буковски е обвинен в уронване на престижа на съветската психиатрия, контактуване с чуждестранни журналисти, притежаване и разпространение на самиздат, за което е осъден на 7 г. задържане— първите 2 г. в затвор и 5 г. в заточение.

Докато е под арест в политически лагер заедно със своя сълагерник психиатъра Семьон Глузман успява да напише книгата „Ръководство по психиатрия за другомислещи“, която е предназначена да помага на други дисиденти в борбата им против правителствените репресии.

 

 

 

 

 

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio