ГЕРБ печели в 10 областни града, в други 10 – балотаж с БСП

ГЕРБ печели в 10 областни града, в други 10 – балотаж с БСП

 

ГЕРБ печели сравнително убедителна победа, показват официалните данни на Централната избирателна комисия, макар и с по-слаби резултати от предишните местни избори. Кандидатите на управляващата партия печелят със сигурност на първи тур в седем областни града – Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил (в коалиция), Монтана (в коалиция) и Стара Загора. Номинациите на ГЕРБ засега имат над 50% във Варна, Търговище и Хасково, но в тези градове трябва да се изчакат окончателните резултати.

Балотаж между ГЕРБ и БСП ще има в десет областни града, ако се приеме, че Мая Манолова е кандидат на социалистите – Благоевград, Ловеч, Перник, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Шумен и София. БСП има по-големи шансове за победа в Русе, Перник и Разград.

ГЕРБ ще се бори на балотажи за още четири областни града – в Пловдив срещу партиотичната коалиция, подкрепяща Славчо Атанасов; във Видин срещу СДС; в Добрич срещу “Движение България на гражданите“; в Плевен срещу независим кандидат, подкрепен от “Демократична България“.

Управляващата партия има най-слаби резултати в Пазарджик и Ямбол. В Пазарджик досегашният кмет Тодор Попов ще се бори на втори тур най-вероятно срещу Благо Солов от БСП. В Ямбол Валентин Ревански отива на втори тур срещу Катя Георгиева от БСП.

В големите градове ГЕРБ печели борбата за кметските места, но общинските съвети ще бъдат силно парцелирани, което позволява размиване на отговорностите и прокарване на неясни интереси. На повечето места подкрепата за управляващата партия за варира между 30 и 35%.

Kандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних печели 50.4% от гласовете и има голям шанс да си спести балотажа, показват първите временни резултати от преброяването на Централната избирателна комисия. На втора и трета позиция с изравнени резултати са Анелия Клисарова (БСП) с 14.01% и Костадин Костадинов (Възраждане) с 13.79%. Четвърти е кандидатът на “Демократична България“ Стела Николова със 7.9%. Данните са от преброяването на 46.7% от протоколите.

ГЕРБ няма да може да управлява Варна самостоятелно, защото общинският съвет е силно фрагментиран. Партията засега взима 32% за общински съвет. На второ място е БСП с 13.8%. Третото място се дели от БЗНС-Александър Стамболийски и “Възраждане“, които има по около 7.5%.

В Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) убедително води в битката за кметското място с 34.75%, а на второто място стабилно стои Славчо Атанасов (местна коалиция “НФСБ“) с 16.57%. Балотажът в Пловдив е неизбежен, но все още не е ясно дали Дани Каназирева (Съюз за Пловдив) няма да може да обърне нещата в своя полза. Тя има 11.56% при преброени 36% от изборните протоколи. Общинският съвет в Пловдив е по-разнороден и от този във Варна. На първо място е ГЕРБ с 30 процента, а втора е БСП с 12.7%. Следват няколко формации, които събират идентичен по размер вот – коалиция “НФСБ“ (10%), Съюз за Пловдив (9.2%) и Кауза Пловдив (9%).

В София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) води убедително с 36.34% и ще се изправи на балотаж срещу бившия омбудсман Мая Манолова (26.73%), която се кандидатира като независим кадидат, подкрепен от БСП. Трети и четвърти са Борислав Игнатов от “Демократична България“ (13.27%) и Борис Бонев (Спаси София) с 11.27%. В общинския съвет местната коалиция между ГЕРБ и СДС печели 31.56%, а на второ място е БСП с 17.44%. Трета е “Демократична България“ с 15.61%.

В столицата интригата е коя ще е втората най-силна група в общинския съвет, тъй като са преброени едва 20% от протоколите. Независимият Борис Бонев печели огромна подкрепа и за място в общинския съвет. За него са гласували 11.42% от хората. Ако беше политическа партия, този резултат щеше да му стигне да вкара шестима общински съветници.

В Благоевград води кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Атанас Камбитов с 25.14%, но втори с 22.28% е независимият Румен Томов, който е подкрепян от БСП. Положението е местния общински съвет е странно. Най-голямата партия ГЕРБ има едва 12.85%, втора е БСП (11.65%), а трета е местната коалиция “ЕНП“ (11%). Преброени са 46% от протиколите.

В Бургас всичко е ясно. Печели досегашният кмет Димитър Николов (ГЕРБ) с 65.95%, а в общинския съвет ГЕРБ има стабилно присъствие със 43.45%. Следва БСП с 12% и партия “Средна европейска класа“ с 9.45%. Преброени са 74% от протоколите.

Във Велико Търново кметската битка също е решена на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ Даниел Панов печели с 60.45%, а втора е Весела Лечева от БСП, привличайки едва 22% от гласовете на великотърновци. ГЕРБ има 41% в местния общински съвет, където ще може да разчита на подкрепата на ВМРО със 7%. Опозицията е БСП (16.55%) и “Демократична България“ със 7%.

Във Видин местният вот предлага сериозна интрига. Балотажът ще е между Цветан Ценков от СДС, който печели 33% и Огнян Ценков от ГЕРБ, който има 30.3%. Преброени са точно половината гласове. В общинския съвет печели ГЕРБ с 31%, а на второ място е местната коалиция, организирана от СДС с 29.1%.

Във Враца интрига няма. Кметските избори се печелят безапелационно от Калин Каменов от ГЕРБ със 73%, а на далечното второ място е Момчил Младенов от БСП с 14%. Преброени са 69% от протоколите. В общинския съвет ГЕРБ има 41.5% и ще може спокойно да управлява, ако се разбере за местна коалиция с ВМРО, която има над 7%.

Габрово също ще има кмет избран на първи тур. Това е Таня Христова от ГЕРБ, която печели доверието на 58.6% от своите съграждани. Втори е Ивелин Николов от БСП със 17.4%. Общинският съвет е доминиран от ГЕРБ с 49.2%.

Досегашният кмет на Добрич Йордан Йорданов („Движение България на гражданите“) печели 42.44% от гласовете и ще излезе на балотаж срещу Надежда Петкова от ГЕРБ и СДС, която има 29.6%. Добричлии са гласували по-голяма подкрепа на листата на ГЕРБ за общински съвет, която събира 33% срещу 28.6% за ДБГ. Преброени са 48% от протоколите.

Ако ГЕРБ са имали някакви надежди за балотаж в Кърджали, то в понеделник сутринта те вече са се изпарили. Хасан Азис (ДПС) печели близо 60% от гласовете, а на второ място е кандидатът на ГЕРБ Никола Чанев с 25%. ДПС ще може да управлява града самостоятелно, защото има и 60% от вота за общински съвет. Преброени са 45% от протоколите.

В Кюстендил Петър Паунов печели четвърти кметски мандат с подкрепата на ГЕРБ и множество по-малки десни партии. Той има 54.6% от гласовете, а на второ място е независимият Здравко Милев (26.35%), който е подкрепен от БСП. В общинския съвет кметската коалиция с водеща партия ГЕРБ има 44%, а опозицията от БСП е с 21%. Преброени са 86% от протоколите.

В Ловеч до последния момент няма да се знае кой отива на балотаж. Води Корнелия Маринова (ГЕРБ) с 28.56%, следва Радина Банкова (БСП) с 26.09%, а трети е Виктор Стойчев (ВМРО) с 24.6%. Преброени са 76% от протоколите. В общинския съвет силите също са много изравнени. ГЕРБ ще има 25% от

В Монтана вечният кмет Златко Живков (местната коалиция СДС и ГЕТБ) не оставя никакво съмнение с близо 70% подкрепа. Той ще има подкрепата и на достатъчен брой общински съветници – 58%. Преброени са половината гласове.

В Пазарджик ще има балотаж. Досегашният кмет Тодор Попов (коалиция “Новото време“) е с 41%, но е оспорвано кой точно ще застане срещу него на втори тур. Благо Солов от БСП е с 19.58%, а Иван Панайотов от ГЕРБ е с 18.59%. В общинския съвет кметската група печели само 28% от местата и ще трябва да се договаря с ГЕРБ (20.2%) и БСП (15.2%). Преброени са 60% от гласовете.

Сблъсъкът между ГЕРБ и БСП е много сериозен в Перник. Станислав Владимиров от БСП води с 41%, но е следван плътно от Вяра Церовска (ГЕРБ) с 38.5%. Общинският съвет ще е силно раздробен, като ГЕРБ води с едва 22% от местата, БСП има засега 21%. Силно влияние ще има ВМРО с 18% и Български демократичен център с 12.5%. Преброени са 47% от гласовете.

В Плевен независимият кандидат Георг Спартански (с подкрепата на “Демократична България“) води след първия тур с 39.3% от гласове. Той ще излезе на балотаж срещу Мирослав Петров от ГЕРБ с 28.65%. В общинския съвет ГЕРБ обаче води с 21.6%, следва БСП с 18%, а “Демократична България“ има 16%. Преброени са 55% от гласовете.

В Разград бившият кмет Денчо Бояджиев (БСП) води срещу настоящия Валентин Василев (ГЕРБ), но състезанието е много оспорвано. Кандидатът на левицата има 25.6%, а човекът на ГЕРБ е с 23.8%. Трети е човекът на ДПС Левент Апти с 17.8%. Изненадващо силно е представянето на Мирослав Грънчарова от “Демократична България“, който с 16.5%. В общинския съвет води ГЕРБ с 21.46%, а “Демократична България“ е втора сила с 18.57%. Преброени са 96% от гласовете.

В Русе води кандидатът на БСП Пенчо Милков с 35.2%, следван от Диана Иванова от ГЕРБ с 26.35%. Балотажът между двамата е сигурен. В общинския съвет ГЕРБ ще има лек превес с 27% срещу 25% за БСП. Проброени са 35% от протоколите.

В Силистра БСП успя да се пребори за балотаж. Кандидатът на ГЕРБ Юлиан Найденов събира 48.5% от гласовете срещу 29% за Момчил Неков (БСП). Преброени са 99.5% от гласовете и големи промени не може да има. В общинския съвет ГЕРБ води с 32.2%, а втора е БСП със 17.6%.

В Сливен интригата е дали ще има втори тур. Кандидатът на ГЕРБ Стефан Радев печели 47%, а вторият Кольо Милев (БСП) е с 24.7%. Йордан Лечков има едва 4.7%. Проброени са 48.7% от гласовете. В общинския съвет ГЕРБ има 33% от позициите, а БСП – 20%.

В Смолян досегашният кмет Николай Мелемов (ГЕРБ) е на балотаж с 39.8% срещу Стефан Сабрутев от БСП с 21.4%. Преброени са всички изборни протоколи. В градския парламент ГЕРБ има 33% срещу 18.6% за БСП.

В Стара Загора Живко Тодоров от ГЕРБ разбива конкуренцията с 69.2%. Общинарите от ГЕРБ обаче не печелят толкова убедителна подкрепа и имат 40%. Групата на БСП ще бъде най-голямата опозиция с 14.2%. Преброени са 54% от гласовете.

В Търговище изглежда, че няма да има балотаж. Дарин Димитров (ГЕРБ) печели 51.8% от гласовете, а втори Хамди Илиязов от ДПС със 33%. В общинския съвет ГЕРБ има 38% от местата, а ДПС – 34.6%. Преброени са 63% от гласовете.

В Хасково кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев печели с 51.59% и има възможност да реши нещата още на първи тур. Конкуренцията изглежда слаба. На второ място е Коста Стоев от БСП със 17.3%. В общинския съвет ГЕРБ печели близо 35% от позициите, а ДПС е втора сила с 18.6%. Преброени са 53.7% от протоколите.

В Шумен ще има втори тур между Любомир Христов (ГЕРБ) с 32.5% и Венцислав Венков (БСП) с 22.2%. В общинския съвет ГЕРБ има 27.9%, а БСП – 20.5%. Преброени са 90% от гласовете.

В Ямбол също ще има балотаж между Валентин Ревански („Пряка демокрация“) с 39.2% и човекът на БСП Катя Георгиева с 21.8%. В общинския съвет “Пряка демо демокрация“ ще има най-много места, печелейки 31.5% от гласовете. БСП е втора с 21.8%, а ГЕРБ трета сила – 20.7%. Преброени са близо 80% от гласовете.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio