НАП ще отпише 20 млрд. лв. несъбрани данъци

НАП ще отпише 20 млрд. лв. несъбрани данъци

Националната агенция за приходи (НАП) смята да отпише около 20 млрд. лв. данъци и осигуровки, които не е успяла да събере. Тази сума е е около 85% от натрупаните несъбрани данъчни задължения към края на 2017 г. Те са общо 29.780 млрд. лв.

Това пише в. „Сега“, като се позовава на данни от одитния доклад на Сметната палата за дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания в периода 2013-2016 г. Размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата.

Голяма част от данните в доклада на НАП бяха публикувани със заличаване, но под обществен натиск Сметната палата ги възстанови.

Заличаването беше обяснено с това, че в данните имало данъчна тайна. От съпътстващите одита приложения става ясно, че НАП е отписала като несъбираеми над 10 млрд. лв. публични вземания до 2016 г. Причина за впечатляващата сума опростени задължения към хазната е законова промяна в началото на 2016 г., която позволи служебно отписване на всички държавни вземания с изтекъл 10-годишен давностен срок, припомня „Сега“.

Според доклада на Сметната палата НАП е oценила 53% от натрупаните близо 30 млрд. лв. задължения като трудносъбираеми, а 32% – като несъбираеми. Това са задължения основно на фирми фантоми, на дружества с прекратена регистрация, регистрирани на името на клошари, покойници, социални слаби и т.н. Огромната сума включва вземания, установени с ревизионни актове, свързани най-вече с измами по ДДС.

През 2016 г. са били прекратени изпълнителните производства за натрупани през годините несъбрани вземания от НАП и други институции, предявени за събиране в Агенцията по държавни вземания. Над 92% от отписаните вземания на НАП са укрити или недекларирани задължения, повечето от тях установени при ревизии и категоризирани като трудно- или несъбираеми. Става дума за заличени търговци или починали физически лица, за които не са установени наследници, за граждани и фирми без имущество и активи, срещу които да се насочи принудителното изпълнение. Близо 54% от всички отписани вземания представляват начислени лихви за забава на плащането.

Категории Акцент, Икономика, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio