ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

 

Висшият съдебен съвет избра с 20 гласа „за“ и 4 гласа „против“ Иван Гешев за главен прокурор.

Заседанието, изслушването и дебатите около кандидатурата продължиха 10 часа и на фона на продължаващи и в този момент протести срещу кандидатурата и демонстрация в защита на Гешев.

От заседанието отсъстваше единствено Цветинка Пашкунова от съдийската колегия. „Против“ гласуваха Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева.

Предстои ВСС да изпрати протокол от заседанието си с резултата от гласуването и с предложение до държавния глава да назначи Иван Гешев за главен прокурор.

Ако Румен Радев не подпише указ за Гешев, това може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа. В такъв случай процедурата се връща отново във ВСС. Ако съдебният съвет все пак го избере повторно, президентът е длъжен да го назначи с указ, който се обнародва в Държавен вестник.

На пресконференция минути след гласуването, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев обясни, че още утре решението на ВСС ще бъде изпратено до президента, но това не ангажира по никакъв начин държавния глава с конкретен срок за това да подпише или да не подпише указ.

По думите на Магдалинчев процедурата няма да започне от фазата на номинациите, а на етап гласуване. Такава бе процедурата и по избора на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, за когото президентът също първоначално отказа да подпише указ, но след повторното гласуване и избор, го назначи.

Главният прокурор Сотир Цацаров преди време заяви ясно, че подкрепя кандидатурата на Гешев и би го подкрепил още веднъж, ако се наложи. „Казвам ясно, че господин Гешев има моята подкрепа. Ще дам своя глас в подкрепа на господин Гешев, ще дам този глас и ако се налага, ще гласувам и втори път за господин Гешев“, заяви Цацаров. Думите му на практика показват, че ако Гешев не бъде избран в настоящата процедура, то той почти сигурно ще бъде номиниран и втори път.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio